Møt Sofie Græsholt Sjødal

VM Bronse 2016, Sofie Græsholt Sjødal

 

Etter at røyken har lagt seg, har jeg vært så heldig å få tatt en prat med en av bronsejentene fra VM. Sofie Sjødal er bare 14 år, men har spilt bridge siden hun var 8 og det har nå resultert i en fantastisk VM-bronse.

1.       Hei Sofie! Gratulerer med strålende innsats i VM. Hva føler du nå?

Tusen takk! Det er helt sykt at vi vant bronsen. Det var nok ingen som forventet det, i hvert fall ikke av spillerne.

 

2.       Hvordan har dere forberedt dere til VM?

Vi har hatt noen samlinger på bbo, og alle jentene var på juniorleiren. Der fikk vi snakket og spilt sammen. Ellers har vi spilt en del bridge i klubben, og andre turneringer rundt omkring.

 

3.       Hva var målsettingen før mesterskapet startet?

Målsetningen var kvartfinale, men hadde et lite håp om semifinale. Da vi ankom Italia følte vi oss veldig bra alle sammen, så utgangspunktet før start var upåklagelig. Da USA valgte oss som motstandere i kvartfinalen, følte vi at vi ville ha en fair sjanse på å slå dem. Vi tapte så vidt mot dem i grunnspillet, men da var vi allerede kvalifisert, så vi visste vi kunne heve oss noen hakk når det gjaldt som mest.

 

4.       Dere vant kvartfinalen over USA, hadde dere full kontroll? Det er vinn eller forsvinn, hvordan kjentes det på nervene?

Selv følte jeg ikke så veldig mye på nervene, men jeg vet at flere av de andre gjorde det. Det var veldig spennende for ingenting var avgjort når jeg og Thea var ferdig, men det så bra ut, og det var veldig morsomt å få bekreftelsen på at vi hadde nådd semifinalen.

 

5.       I semifinalen møtte dere Nederland, og de var et skonummer for store for dere. Jeg tipper at årsaken til det er at de har spilt mange flere mesterskap enn dere, og alle er eldre og har mer rutine. Hun ene (Magdalena Ticha) har vel spilt på det åpne landslaget for Nederland også. Hvordan opplevde du dette?

Vi visste det kom til å bli tøft å slå Nederland, som var klare favoritter når Kina gikk ut i kvartfinalen. Vi slo de 3 av 4 kamper i fjor, men da var ikke det beste paret Ticha og Banas med. Da 3 av 4 sesjoner var spilt, lå vi hele 120 imp bak. Da valgte vi å kaste inn håndkleet for å lade opp til bronsefinalen som skulle spilles dagen etter.

 

6.       Selv med tap i semifinalen var det fortsatt mulig å ta medalje. Det så lenge ut til at dere hadde kontroll, men på slutten skjedde det ting. Fortell oss litt om det.

Vi vant alle de 3 første sesjonene mot Indonesia, og ledet med 57 imp før siste. Vi var relativt rolige og tenkte at så lenge vi spilte greit ville vi vinne, men spillene i siste sesjon var en rekke potensielle svingspill. Det sto utgang med normalt motspill på 15-17NT mot 7 poeng og jevn fordeling, flere lilleslemmer pluss en storeslem stod. De meldte blant annet en lilleslem med 3 ess borte, hvor vi naturligvis stoppet i utgang. Vi syns det var litt for mange spesielle spill til at de var gitt tilfeldig, men det gikk jo bra, så det var ikke noe problem. Vi klarte i alle fall å gjøre det ekstra spennende for tilskuerne.

 

 

7.       Hvordan var følelsen fra det tidspunktet siste kort var lagt, til du gikk ut for å få dommen?

Det føltes veldig stressende. Det kom en kameramann som filmet oss på veg ut, så vi skjønte at det var jevnt. Noen av spillene på vårt bord var knallharde slemmer og utganger som Indonesia hadde fått hjem, og det blir det ofte store tapspill av.

 

Når vi gikk litt videre så vi at de andre var ferdig ved sitt bord, men de var ikke nede ved trappa der vi alltid møttes etter kamp, og da ble vi ekstra stressa. Vi fikk øye på dem ved resultatrommet, og de så ekstremt glade ut. Da skjønte vi at vi hadde vunnet, og mange tok bilder og gratulerte oss med seieren.

 

Men så begynte Indonesia å juble, og det gjorde oss stressa igjen. Da måtte vi sammenligne for sikkerhets skyld. Det viste seg at resultatet stemte, og seieren var et faktum Noe som ikke var så lett siden vi var så stresset. Det var den beste følelsen jeg noen gang har hatt. Det å ta VM medalje med dette laget er veldig morsomt, for vi har så godt samhold, vi blir ikke sure på hverandre, og har det hyggelig sammen både med bridgen og utenfor bridgen. Jeg føler at det er morsommere å vinne sammen med noen du er glad i, enn å vinne alene.

 

8.       Jeg vil gjerne ha et spill eller to fra dere, hva som helst.

 

Dette spillet husker jeg veldig godt. Ikke fordi det var så spesielt bra, men fordi det var høyaktuelt og litt komisk. Thea i syd «glemte» å åpne med en naturlig 1 hjerter. Det skulle vise seg å være lurt, for da fikk vi spille motspill på 3 hjerter. På det andre bordet spilte de hjerterkontrakt vår vei med like mange bet. Dobbelscore ga oss 7 imp.

Bronselaget: fv. Katarina Ekren, Elisabeth G. Sjødal (Coach), Sofie G. Sjødal, Thea H.Hauge, Agnethe Kjensli og Thea Indrebø.

Da takker jeg for praten med Sofie og gratulerer igjen med en flott prestasjon. Det er alltid en god følelse å lykkes i bridge, og spesielt når det gjelder som mest. Dette gir mersmak og motivasjon for flere gode resultater.

I tillegg til at det var en god prestasjon, var det super reklame for norsk bridge. Det trenger vi mer av, og det kommer denne gjengen til å sørge for i årene som kommer. Det er jeg helt sikker på. Vi følger spent med. 

 

Juniorene på tur hjem.

Junior VM 2016 er nå historie for våre unge lovende, og jeg har i etterkant vært så heldig å få tatt en prat med to av våre juniorstjerner.

Først ut er Christian Bakke, han er 21 år og er helt klart en av verdens beste juniorer for øyeblikket. Denne gangen ble det en tidlig VM-exit for Christian og co, men for Christian sin del kommer det flere sjanser.

Bortsett fra det som skjer på BBO og resultatlisten er det mye annet vi supportere ikke får med oss. Har derfor stilt noen spørsmål til Christian som han gledelig ville svare på.

1.      Først: Jeg vet veldig godt at dere håpet på et bedre resultat, så derfor dropper jeg gratulasjonen denne gang. Men, hvordan har det vært i Italia, utenom det sportslige?

Det har vært veldig fint! Spillelokalene var helt greie, selv om det ble litt varmt på BBO-rommene (som var i en egen etasje oppe, der det var litt varmere enn ellers). Foruten om varmen, har alt ligget til rette for gode resultater. Hotellet vi bodde på var bra - muligens det beste jeg har bodd på mens jeg har vært med på landslaget - og maten var veldig god. 4-retters middag hver dag kan man ikke klage på. Coachene gjorde en utmerket jobb ved å stille med bananer, epler, sjokolade og cola i pausene mellom sesjonene, slik at vi skulle holde oss skjerpet hele dagen. Så vi har kun oss selv å takke for at de sportslige resultatene ikke ble bedre!

 

1.      I aldersbestemte klasser blir folk for gamle og nye kommer inn. Hva slags utfordringer medfører dette, hvordan bestemmer dere hvem som spiller med hvem? Hvordan forbereder dere til VM? Kunne dere gjort noe annerledes før VM for å forbedre resultatet (Uten å være etterpåklok så klart)?

Noen av utfordringene er jo at det stadig vekk blir mange nye parkombinasjoner. Harald er jo min 4. makker på 6 år på ungdomslandslagene, og neste år er jo han for gammel igjen, så når man skifter makker så ofte er det vanskelig å bli skikkelig samspilt. Ingen av parene som spilte i VM nå var særlig samspilte, og det merket særlig jeg og Harald ved at vi ikke var på bølgelengde i alle posser. Så det er nok noe vi definitivt kunne ha forbedret oss på i forkant av mesterskapet.

Når vi forbereder oss til mesterskap, pleier vi å få spilt litt på BBO eller andre turneringer. Denne gangen var vi i Latvia i juli og spilte EM for par, i tillegg til at vi spilte kvalifiseringen til NM lag i Fredrikstad. Det var fint å få spilt litt sammen da, og få frisket opp systemet litt, men som sagt så burde vi ha spilt mer sammen i forkant.

 

Når det gjelder hvem som spiller med hvem, så ser vel Lars på hvilke spillere som er aktuelle, og deretter hvilke parkombinasjoner som vil fungere best. Har vi sterke innvinninger selv, kan vi nok komme med det, men forslagene pleier å være fornuftige. Selv om det blir mye utskiftninger av spillere, prøver vi jo å bevare parkombinasjoner hvis mulig. Neste år blir Tor Eivind og Harald for gammel, men det kan se ut til at det blir meg og Anders Gundersen på lag med Marcus Scheie og Joakim Sæther. Så håper jeg at Espen Flått vil være med også. Isåfall blir det kanskje han og Anders, og at jeg spiller med alle. Det er jeg ikke helt sikker på, vi får se først hvem som blir aktuelle.

 

 

Gutta krutt med lagbilde under mesterskapet.

 

1.      Dere klarte dere fint i grunnspillet, og kvalifiserte dere med god margin inne blant topp 8. Jeg så på dere som en av favorittene til å vinne, men Sverige valgte dere som motstandere i kvartfinalen til tross for at det var betydelig svakere motstandere å velge mellom. Ble dere overrasket? Hva tror du kan være årsaken til at de valgte dere?

 

Jeg Må innrømme at jeg ble litt overrasket, selv om jeg absolutt så på det som en reell mulighet. Jeg mener at det var 6 lag som så vesentlig sterkere ut enn resten, og at det dermed var mer naturlig for Sverige å velge Singapore, til tross for at de hadde et dårlig resultat mot de innledende og et godt mot oss. I tillegg ville de hatt et nesten like godt utgangspunkt mot Nederland som de fikk mot oss, så jeg tror at valget på oss var en kombinasjon av at de følte de hadde et bra tak på oss og litt arroganse. Hvis ikke Sverige hadde valgt oss, hadde vi nok endt opp med USA i stedet, men vi kunne fint unngått Sverige ved å spille litt bedre innledende.

 

1.      Jeg fulgte litt med i kampen mot Sverige, men stort sett kun tredje sett. Ser man på tallene der ser det ut som det er to lag fra to forskjellige divisjoner som møttes. Det var det selvfølgelig ikke. Hva var det som skjedde?

 

       At tallene ble så store i 3. sett var nok en kombinasjon av at svenskene var høyaktuelle, og at vi selv ikke var helt på høyden. At det ble så store tall i den sesjonen, var nok litt tilfeldig, for jeg syns det ble gjort langt større feil i andre sesjoner enn 3. sesjonen, men det var jo mange svingspill, og da blir det dyrt når man ikke er på høyden. I siste sesjon måtte vi ta inn ganske mye, så da måtte vi spille med større risiko, og da ble det naturlig nok ganske mye imp både inn og ut i det settet.

1.       Da dere røk ut fra kvartfinalen ventet en BAM-turnering, hvordan gikk det der?

 

        Hehe, som man kan se på resultatene, gikk ikke det veldig bra. Vi kvalifiserte oss til finalen, men ble bare nummer 8 (av 14) der, så det var ikke det helt store. Vi roterte på parkombinasjonene, slik at alle fikk spilt med alle, men spillingen på laget var jevnt over for rufsete.

 

1.      Så til tiden fremover. Du er fortsatt ung og har flere år igjen som junior. På kort tid har alle fra gull-laget i 2014 blitt for gamle, og en ny generasjon tar over. Hvordan ser du på dette?

 

        Det er klart at det blir et stort tap å miste alle gullgutta fra 2014, men laget som nå tar over, var trossalt med å ta bronse i U20 samme året, så jeg tror absolutt at vi med litt flyt kan være med å kjempe om medalje i mesterskapene som kommer.  

        Ellers var det jo svært gledelig at jentelaget tok medalje i årets VM, men vi skal hvert fall gjøre vårt beste for å motbevise Sven-Olais påstand om at jentelaget kommer til å bli flaggskipet for norsk juniorbridge de neste årene.

 

Da sier jeg takk til Christian og ønsker lykke til videre med bridgekarrieren. Jeg har intervjuet Sofie Græsholt Sjødal også. Hun forteller om hvordan det var å ta sin første VM-medalje. Følg med!

 

 

 

Christian spiller 3gr

I gårsdagens kamp mot Frankrike dukket dette spillet opp.

Hvorfor syd åpner 1 hj her skjønner jeg ikke så mye av. Fargen er dårlig, og man vil jo egentlig ikke at makker skal spille hjerter ut mot verken NT eller fargekontrakt. Hjerteråpningen hjalp Christian i vest til å gjøre veldig mye riktig da han ble spillefører i 3 grand.

Nord spilte ut sin single hjerter som gikk til liten, knekten og damen. Ruteresset tok med seg syds single tier, og Christian spilte ruter til åtteren. Dette hadde han nok ikke gjort uten hjerteråpningen da ruter 10 godt kan være fra kn10x som kn10 eller single 10 (altså ikke et begrenset valg). Med 12 "ledige" plasser i nord mot syds 8 økte sjansen betydelig for at ruter 10 var singel.

Etter ruter 8 beholdt stikket tipper jeg Christian angret litt på at han ikke stakk første hjerter i bordet. Nå var fargen blokkert, men det skulle gi oss en sjelden og fin sluttposisjon da motparten valgte å kaste slik de gjorde. Christian tok for ruterdame før han spilte hjerterkonge og stakk over med esset.

Da alle ruterstikkene var tatt hadde motparten kastet seg ned til denne sluttposisjonen.

Christian spilte nå kløver 4 som gikk til damen og esset. Syd kan ikke spille hjerter så han skifter spar til makkers ess, Christian kaster en hjerter.

Nå ser det slik ut:

Nord er inne og vi er nå vitne til en såkalt Entry shifting squeeze. For hvordan skal N-s nå unngå å gi Christian 3 stikk til? Hvis nord spiller spar 10 er det bare for Christian å stikke med konge og fortsette i spar slik at syd blir innspilt og må spille hjerter fra 9x opp it 108. Hvis nord spille kløver kommer denne Entry shifting squeezen i bildet, og det spiller ingen rolle om nord spiller kløver konge eller liten kløver. La oss si at Nord spiller kløverkonge. Hvis syd kaster en spar avblokker Christian kløveren slik at bordet står, og hvis syd kaster hjerter avblokkerer han ikke fordi hånden står. Hvis nord derimot spiller liten kløver går Christian opp på tieren i bordet. Om syd da kaster hjerter, stikker han over og tar for 108 i hjerter, kaster syd spar stikker han ikke over og tar for K9 i spar.

Dette var kun for overstikket, men likevel veldig kult :)

Finpusse system

Selv om man jobber mye med systemet, vil det av og til dukke opp posisjoner hvor man er usikker på hva man bruker. I kampen mot England dukket et slik spill opp.

Harald åpner 1 kl (3+) i syd og det er nå Christian Bakke i nord får et ordentlig meldeproblem. Nå var han kommet i en posisjon hvor makkerparet ikke hadde avtalt hva slags svar de brukte. Etter litt frem og tilbake melder han 1 hj, en overføringsmelding til spar, ikke så veldig uvanlig å bruke for norske bridgespillere. Trauet går til andre siden av skjermen og nå er det Haralds tur til å melde. Han er derimot overbevist om at han og Christian aldri har tatt i bruk overføring på 1 kløver, og støtter naturlig til 2 hj.

Når man misforstår noe i meldingsforløpet blir gale ting bare verre. Nå melder Christian 3 ruter som han mener er 4.farge mot makkers reversmelding, Harald tar dette som invitt til 4 hjerter, og med tillegg melder han 4 hjerter.

Illingworth i vest skjønner at det har skjedd noe rart, og dobler. 500 ut.

Jeg tenker at det er viktig å luke bort misforståelser før kvartfinalene begynner. Dette spillet kunne vært årsaken til VM exit i en jevn kamp, men nå har makkerparet diskutert svar på kløveråpning, og bra er det.

 

La det svinge..

VM for junior er godt i gang og som tittelforsvarer i juniorklassen er forventningene høye. For øyeblikket er laget godt innenfor kvartfinaleplass, men de må fortsatt holde kortene tett til brystet for å sikre seg sluttspill.

I dagens første kamp var England motstandere. Norge vant to svingspill og hadde halveis en 27-imps ledelse. I den siste halvdelen av kampen tapte Norge to svingspill. og det så ganske så fortjent ut. Det kommer vi tilbake med senere.

La det svinge:

I lagkamper kan et storspill avgjøre mye av resultatet. Tidlig i kampen mot England dukket denne "goulash"-given opp, og her trenger du bare å bytte på to kort, og spillet vil svinge hele 33 imp.

Når Anders melder 2 kl (Begge major) og Tor Eivind kjører på med 4 og 5 hjerter, må motparten gjette litt. Som Nord er det vanskelig, og kanskje umulig å stoppe før 6-trinnet når makker ikke dobler 5 hjerter. Syd burde definitivt tatt ut 6 kl i 6 ruter, men når det ikke ble gjort måtte Wiseman i nord håpe på et mirakel for å få hjem 6 kl.

Christian Bakke og Harald Eide ved det andre bordet fikk melde litt mer kontrollert, men klarte likevel ikke å stoppe før de var i slem. De klarte i det minste å spille på  7-3 tilpass i stedet for 5-3 tilpass, men verken 6 kløver eller 6 ruter hadde gode vinstsjanser. Vi skal se litt på hvor lite som skal til for at dette spillet kunne gitt 16 imp til England i stedet for 17 til Norge.

La oss se litt på kontrakten 6 kløver. Syd kommer aldri unna majortaperen, så her må trumffargen spilles uten taper. med 5-5 i major i vest, er det ingen vits å satse på at øst har singel honnør. Med singel honnør i vest kan syd aldri fanget opp honnør fjerde i øst. Derfor er eneste muligheten for null trumftapere QJ dobbel på en av hendene. Nord la ned kløverkonge og spilte kløver til esset. 2 bet. På en skikkelig god dag hender det at det sitter så fint at QJ faller under AK.

Så til kontrakten 6 ruter. Det er på ingen måte en god kontrakt, men noe bedre enn 6 kløver da det er mulig å spille kløveren uten taper med litt flere varianter.

Jeg husker ikke nøyaktig hvordan meldingene gikk, men det ble åpnet med 1 kløver i syd, vest meldte inn 1 spar som øst støttet til 2 sp over nords 2 ruter. Deretter meldte N-S i fred til 6 ruter.

Øst spilte ut liten spar som gikk til kongen og esset. Skift til hjerter ble trumfet på hånden. Så spiller Christian 2 ganger trumf og ser at vest har to mens øst har èn trumf. Så til opptellingen. Vest er markert med 5 spar og 2 ruter. Ingen av motstandern melde hjerter så den sitter normalt 5-5 eller 6-4. Det betyr at vest trolig har fordelingen 5-5-2-1 eller 5-4-2-2. Derfor satser christian på at det er 5-5-2-1 med singel honnør ved å spille kløverkonge og kløver til nieren. 12 stikk og 17 imp på riktig side. Litt flaks for Norge da det kanskje var mest rettferdig at begge slemmene gikk bet, men dette er jo en del av sjarmen med bridge. Neste gang kan det være QJ dobbel i vest, og da taper vi 16 imp!

For øyeblikket spiller Norge mot Australia og kampen er helt likt (10-10) halveis. Men kl 15:50 er de tilbake på BBO igjen mot Argentina. Dette er et lag som spiller svært uforutsigbart, så her kan alt skje. Vi følger med og ønsker lykke til.

Argentina har gjort det bra i juniorbridge før. Her et bilde fra da de vant White house juniors i 2013.

 

 

 

 

Hvor hopper haren?

Hvor haren hopper er jammen ikke lett å vite når Rune Hauge tar del rundt bridgebordet. I dagens første sesjon var han svært aktiv på et par spill, og det svingte begge retninger.

 

Her meldte han inn 2kl, og da makker Anna meldte 2 grand var alt håp ute. Morroa kostet 1100.

Gir seg ikke:

Noen spill etterpå plukket nevnte Hauge opp:

J7xx-x-KQxx-KJ10x

Etter to passer åpnes det 1 hj til høyre for Hauge, og det hele endte slik

Pass-Pass-1hj-Pass

1gr -pass-2jh-DBL

pass-2sp-2gr-Pass

3gr-pass-pass-DBL!!!!

Dette var svært aktuelt og Hauge noterte 800 på bok.

Høyland videre til Kvartfinale:

Nå er kampen ferdigspilt, og Høyland vant komfortabelt over Hauge. Vi venter i spenning på neste kamp som starter kl 15:30. Følg med på BBO og youtube!

 

 

Tett som hagl i NM Veteran

Jeg fulte ikke med underveis, men ser man på topp 5 på sluttresultatet, kunne et eneste spill snudd lista opp-ned. Denne gangen var det juniorsjef Lars Eide med makker Thorvald jr. Tane som trakk det lengste strået, fulgt av Roar B. Sletner - Johan Fredrik Monrad og Odd A. Frydenberg - Trond Wiborg. Gratulerer!

Lars Eide fikk også tildelt NBFs hederstegn i går. Det var vel fortjent! Nå er han i Italia som kaptein for det norske juniorlandslaget! Som kaptein er han dobbelt verdensmester, så forhåpningene er store. Lykke til i VM til Lars og hans disipler.

(Det kommer mer fra junior VM i dagene som kommer)

Queens of bridge

Pernille Lindaas og Maja Rom Anjer har hatt et kjempeår på bridgebordet, og i går tok de nok et NM gull da de knivet seg til seieren i NM damer. Like bak fulgte Ranja Sivertsvik - Vicky Chediak og Ann-Elin Danielsen - Stine Holmøy. Gratulerer til alle!

 

Fv: Pernille og Maja kunne smile bredest da siste kort var lagt i NM damer!

 

Gikk det litt raskt her Leif Erik?

Leif Erik Stabell har vært i norgestoppen i bridge i flere tiår, og i dagens nest siste kamp i NM-lag kvalikken skulle han prøve seg som spillefører i 6 spar.

 

Kontrakten ser veldig fin og grei ut å spille, men man må ha tunga rett i munnen. Når 2 hj ble meldt av Kvangraven er det urimelig å ta hjerterkappen. Planen her med derfor være å sette opp 2 ruterstikk og trumfe 2 hjerter uten at motparten får trumfhøyning på vegen. Leif Erik startet fint med å spille ruter mot KJ, som kvangraven måtte legge liten på. Men når LE fortsatte med ruter til dama og esset var løpet kjørt.

Kvangraven fortsatte med kløver, og timingen ble da feil for LE som til slutt måtte gi bort en trumfstikk i denne posisjonen.

 

Dette ble da sluttpossen etter at LE hadde trumfet 2 stk hjerter og kastet en på ruter knekt. Han måtte nå spille et minorkort fra bordet, og det eneste håpet for hjemgang var at Tundal satt igjen med 98 dobbel mens singel 5 var bak. Slik var det ikke, en bet.

Leif Erik hadde vunnet kontrakten om han i stikk 3 hadde skiftet fot og gått på hjerteren. Så etter etter ruter konge spilles hjerter til esset og hjerter til stjeling. Nå kan han derimot spille ruter til dama. La oss si at Kvangraven gjør det samme og spiller kløver. Leif Erik stikker hjemme og stjeler hjerter, og sluttposen er som du ser nedenfor.

 

LE tar nå for ruter knekt og kaster hjerterdame, så kan han ta ut trumfen ved å stikke over spar konge.

Det er mulig jeg er litt mye "double dummy" her, men jeg er ikke sikker på at LE spilte på noen god sjanse.  Kanskje jeg har oversett noe, i alle fall spytt ut om dere ser noen poenger her.

Lytt til meldingsforløpet

Å bruke så mye informasjon som mulig er noe som skiller en middels god bridgespiller til en ekspert. Det er ikke alltid like lett, men noen ganger har man så mye informasjon at det å spille kontrakten omtrent blir å spille med åpne kort. Se her:

 

Utspill: Hjerter Konge

Utspillet går til liten, knekten og esset.

Så gjør vi rede for hva vi vet så langt:

Vest har KD10 sjette i hjerter og 4-kort kløver, og 3-kort tilsammen i spar og ruter. For å prøve å få litt mer info fra motparten frir vi oss med hjerter 9, som vest velger å legge liten på, øst stjeler.

kløver 2 kommer i skift, vi legger nieren som går til knekten hos vest. Mer kløver til liten, dama og esset. Så ruter til dama som taper til kongen. så tar motparten for kløverstikket sitt (Vest har kongen), og frir seg i ruter.

Nå begynner vel dette å bli åpen bok vel?

Vest har vist KJ i kløver, KQ i hjerter, og øst har vist KJ i ruter, hjerter kn og kløverdame.

Det er tre honnørpoeng igjen, spar konge, hvem har den, er det gratis å ta kutten? Nei.

Øst ville nok svart 1 sp med 4-kort der, så vest har garantert fordelingen 1-6-2-4. Uten spar konge er åpningen gjort på 9 poeng, mens Øst har svart 1 gr med KJ sjette i ruter og 11 poeng.

Så.. Spar til esset, kongen ramler og claim!

Hele spillet:

Stopp og tenk...

Dette spillet dukket opp fra en lagkamp jeg spilte i helgen på BBO.

 

Utspill: Spar 10

Litt hardt, men absolutt spillbart. Spar 10 ut så ikke så bra ut for min del, men håpet steg da den gikk til liten, esset og liten. Nord fortsatte med ruter til kongen i bordet. Hjerter 10 fra bordet fikk beholde stikket. Hjerter 9 i neste runde gikk til liten, liten, og avkast av ruter fra syd.

Det er nå det kritiske punktet kommer. For hva skjer om vi fortsetter med nok en trumf fra bordet? Jo, nord stikker med esset og frir seg med et svart kort. Bordet er Låst! Da blir vi nødt til å gi avkall på et trumfstikk eller sparstikk, i tillegg til kløvertaperen.

Så for å unngå dette må vi tømme nord for svarte kort før vi spiller den tredje trumfen. Det er veldig trolig han har 6-kort ruter og 4-kort hjerter. Og siden han ikke skiftet til single kløver har han single spar ess og dobbel kløver. (Med singel kløver hadde han sannsynligvis skiftet til den i stikk to for å prøvde å få inn makker på ruteress senere).

Derfor tar vi AK i kløver før vi fortsetter med den tredje trumfen. Nord kommer inn og har bare røde kort å spille. Vi stikker hjemme på hånden, tar ut trumfen og gir bort et kløverstikk. Spartaperen forsvinner nå på kløverfargen som nå er spilt god.

Hele spillet:

 

Dagens lille lure

Dette spillet dukket opp i en parturnering jeg spilte i vinter. Jeg og makker meldte oss uforstyrret opp i 6 kløver, en kontrakt som kun står på å løse trumfen uten taper. Som syd har jeg vist en 17-19 NT med minst 6 kl.

Jeg fikk ruterkonge ut etterfulgt av spar som jeg slapp hjem til kongen. Jeg la ned kløveress og så knekten ramle bak. Hjerter til bordet, kløver 10 rundt som gikk til damen. 1 bet! Uflaks tenkte jeg og gikk ut for å trekke frisk luft.

I ettertid ser jeg at jeg kanskje burde skjønt at motspiller satt med QJ dobbel bak, sere dere hvorfor?

De gamle er eldst..

 .. er et ordtak som brukes for å i si at de gamle er mest erfaring, eller de gamle er best/flinkest.

Men når vi ser på topp 10-listen i åpen klasse, er det på ingen måte slik at ordtaket stemmer. Gå deg en tur gjennom lokalet i Ungarn, og du vil vasse i spillere som er født på 90-tallet. Den yngste (så vidt jeg vet) er Italias Giovanni Donati som er født som sent som i 1998, som spiller med en litt eldre makker Alessandro Gandoglia (1990).

Svenskene har med seg brødrene Ola og Mikael Rimstedt (født 1995) og ligger på 3.plass, Polens Michal Klukowski (født 1997) er plassen bak, Vesa Fagerlund for Finland (1992) ligger på sjetteplass.

Vi er ennå ikke halvveis, så det er god tid for de gamle å vise hvor viktig erfaring er i dette gamet. Den største skuffelsen så langt er Monaco, men jeg er sikker på at de vil klatre sakte men sikkert oppover, og kanskje kjempe om gullet til slutt. Vi får bare vente og se.

 

Tilbake til hvor alt startet for Rimsteds: Fv: Ola,Sandra, Cecilia, Mikael

Sandra og Cecilia spiller mot det norske damelaget kl 13:20 i dag, og er blant favorittene til å bli Europamestre. Vi satser på at våre damer setter kjepper i hjulene for svenskene allerede fra starten av!

 

 

Ellers:

I åpen klasse Norge får tildelt 12 VP i dagens første kamp da de hadde walkover, men vi får følge de norske farger på BBO i dagens andre og fjerde kamp mot henholdsvis Bulgaria og Danmark. Det er fortsatt tett i kampen om topp 6, men for Norge sin del er det lysere enn det ser ut til.

Cross table by rank gir oss et bilde av hvordan et lag ligger an i forhold til hvem de har møtt. Nei, ingen lag er bare å feie over på dette nivået, men det er klart verre å møte et topp 10 enn et bunn 10 lag. La oss se litt nærmere på dette.

Her ser vi blant annet at ingen av lagene topp 6 har møtt hverandre, og flere av dem har møtt kun 2 (England kun 1) topp 10. Det betyr at flere av dem vil få et mye tøffere program fremover enn de har hatt til nå. Norge har møtt to av lagene topp 6, men vant begge, så det lover godt.

Vi må også ned på listen og se hvem av topplagene som har møtt svak motstand.

I denne listen ser vi hvilke lag topp10-listen har møtt i bunnen. Her ser det utvilsomt veldig bra ut for Norge som har igjen mange av de antatt svakeste lagene, i tillegg til at de har plukket de poengene de skal mot de «svake» de har møtt. Vi kan derfor med god grunn være optimister på VM-plass og medalje.

Damene våre startet dagen med walkover, men skal spille sin første kamp kl 13:20 mot en av favorittene, Sverige. Vi håper på en god start!

 

Våre veteraner er også i gang, og men gikk på et 14-6 tap mot Ungarn i en kamp det ble svært mange svinger. Hele 120 imp svingte frem og tilbake i kampen. Dette er gutter med erfaringen inne, så de blir ikke brutt ned av å tape en kamp eller to. De kommer nok sterkt tilbake så snart de starter neste kamp. Vi krysser fingrene for norske farger i alle klasser!

Kroatia frykter ikke Geir Helgemo!

Og det ser vi på denne kanondoblingen av Stanicic i syd. (Jeg vet ikke hvorfor navnene ikke er med i diagrammet)

Vest: Helgemo Øst: Helness Nord: Zoric Syd: Stanicic

 3 grand var også en god melding, men Geir Helgemo må nesten ta ut når syd dobler.