Norsk bronse i EM damepar!

Gunn Helness og Lise Blågestad tok i dag bronsemedaljene i EM damepar. Gratulerer med flott innsats!

Totalt 62 par deltok i mesterskapet. De 24 beste kvalifiserte seg for lørdagens finale som gikk over 46 spill.

To andre norske par gjorde det også godt. Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik ble nummer fire, mens Marianne Homme og Åse Biribakken ble nummer ti.

Vinnere av Europamesterskapet 2016 ble Hila Levi og Adi Asulin fra Israel, mens Justina Zmuda og Katarzyna Dufrat tok sølvet.

Resultater

Norge på BBO

 Det ser ut til å gå mot et stortap mot Wales i dagens første kamp. Etter 11 sammenligninger leder Wales med 31-1 - Scorecard.

Norge spiller mot Island kl. 13.20 og Italia kl. 16.00 begge på BBO. Det spilles bare tre runder i dag da det er åpningsseremoni i kveld. I morgen starter også dame- og veteranklassen.

Bulletiner.

Finale EM par damer

 I dag startet finalen i EM par damer med tre norske par. Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik på 11. plass, Lise Blågestad-Gunn Helness på 12. plass, og Åse Biribakken-Marianne Homme på 18. plass i kvalifiseringen. Det skal spilles alle mot alle i det 24 par store feltet i A-finalen.

Resultater: Finale A. Finale B.

Etter to sesjoner av finalen ligger Lise Blågestad-Gunn Helness på andreplass og Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik på 5. Resultater etter andre sesjon: Finale A. Finale B.

 

Kamprapport Norge - Ungarn

Etter dag to av EM er det noe overraskende Finland som leder åpen klasse foran Frankrike på andre- og Norge på en gledelig tredjeplass. Fredag ble det spilt fire kamper og Norges motstandere var Hellas, Ungarn, Belgia og Nederland. Poengfangsten mot de nevnte lagene ble henholdsvis 10, 17, 11 og 11.
Som BBO-operatør fikk jeg gleden av å følge Norge – Ungarn på nært hold. For Norge spilte Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska i åpent rom, mens Boye Brogeland og Espen Lindqvist skulle forsvare de norske farger i lukket rom.
Kampen startet med norsk dobbeltscore og 4 imp inn etter at ungarerne gikk beit på begge bordene.
Allerede i spill 2 var det duket for en utgangssving i norsk favør. Kontrakten var 3 grand på begge bord. Det var totalt fem toppstikk i hjerter og kløver. Skulle det være noe realistisk håp om hjemgang trengte du aller helst fire ruterstikk på EK73 mot kn986. Hvordan ville du spilt denne farga uten at motparten hadde meldt noe?
De to spilleførerne valgte ulike linjer. Mens ungareren Winkler gikk for dobbeltfinessen la Espen Lindqvist ned esset. Da dama satt singel bak ess-konge kunne man fiske opp tieren etterpå for fire ruterstikk og vunnet utgang. 10 imp til Norge.

Hele spillet så slik ut:

I løpet av de neste tre spillene var det et buttspill og to småscorer inn for Norge. 19-0 etter fem spill mot vertsnasjonen lar seg høre.
I kampens sjette spill var det duket for 13 deilige norske IMP da Boye Brogeland fikk hjem 4 spar i sonen etter uheldig motspill, mens Ungarn gikk to beit i samme kontrakt. 
Hva ville du spilt ut fra følgende hånd etter at din høyre motstander har vist fram 5-korts spar via en grandåpning?
10 8 7
kn 10 5
E 10 9 5 3
6 2
Ungareren som satt nord fikk erfare at det er farlig å gi en flekkefjording lillefingeren. Da han spilte ut fra sin dobbelton i kløver løste han den farga for Boye, som dermed kunne notere hjemgang i kontrakten. I åpent rom spilte Thor Erik ute hjerter knekt, toppen av sekvens. Det ga ikke bort noe, og dermed ble det tungt for spillefører.

Hele spillet så slik ut:

I spill 7 meldte Thor Erik og Thomas seg opp i en god minorutgang på 5-4-tilpass i ruter. Det var lett match for Thor Erik å spille hjem denne. Ungarerne valgte i stedet 4 hjerter på tilpassen 6-1. Dette var en dårligere kontrakt og den var også mulig å beite, men det måtte gjettes riktig i motspillet. Da denne gikk hjem med 11 stikk ble det 2 imp til Ungarn.
Spill 8 gikk ut med 10 stikk i 4 spar på begge bord. Spill 9 var av det spennende slaget og her skulle impene deles ut i meldingsforløpet. Ville du meldt inn etter pass fra makker og 1 spar til høyre med følgende kort?
-
9 8 7
D kn 10 8 3
K 10 8 5 2
Thomas Charlsen og den ungarske spilleren vurderte ulikt. Thomas sa pass, mens Szalka meldte inn Marmic 2 NT som viser minst 5-5 i minorfargene. Du føler kanskje at du har for dårlige kort til å melde? Det er litt et avtalespørsmål hva disse tofargeinnmeldingene viser. De fleste spiller at det kan være både sterkt og svakt.
Her er det faktisk sånn at selv om du har bare 6 honnørpoeng kan det være mange stikk egen vei dersom makker har tilpass til en av dine farger. Et tilleggsmoment er at det kan være mye å hente på å stampe over motpartens eventuelle utgang når du sitter i gunstig sone. Og etter makkers forhåndspass bør det vel være brukbare muligheter for at det står utgang hos motparten.

Hele spillet så slik ut:

Etter litt slit spilte Dumbovich hjem 4 spar. Da ungarerne var med til 5 kløver ved det andre bordet valgte Espen å melde 5 spar. Etter at Boye hadde meldt 4 spar over 2 NT kunne det da godt være spill for 5 spar. Det hadde det da også vært om det ikke hadde vært for at sparen satt 4-0.
Det var opp til flere bord som hadde fått hjem 5 kløver doblet nord-syd. Med presist motspill skal man kunne holde kontrakten nede på 10 stikk, men det er uansett veldig billig moro i forhold til at motparten får spille hjem 4 spar i sonen. Etter offensive meldinger av Ungarn fikk de 13 sårt tiltrengte IMP og stillinga var 32-15 til Norge etter 9 spill.
De neste fire spillene gikk ut. Det spillet som kanskje var mest spennede blant disse var en lilleslem i spar. I lagkamp er det mange IMP i sving på slemspillene. I en del av disse spillene er det først og fremst det å melde ut kortene som er utfordringa, mens selve spilleføringa kan gå ganske greit. Merk at Thomas viste en god løft i spar over makkers tredjehåndsåpning. Han hadde kun 7 honnørpoeng, men mange plussfaktorer ved hånda. Firekorts trumfstøtte er alltid bra og et sidess og stjeleverdier i form av to dobbeltoner er verdifullt.
Slemspillet så slik ut:
 

Det var en del slemspill i denne kampen. I kampens tredje siste spill var Thor Erik og Thomas i slemsonen igjen. Veien til lilleslem i grand startet med åpning 1 kløver i syd. Thor Erik fikk selvsagt slemambisjoner i nord. Etter at Thomas først gikk ned i 3 grand tok han så med seg et rutercubeid da Thor Erik gikk på med 4 kløver. Etter å ha sjekket at det ikke manglet to ess ble kontrakten parkert i 6 grand. Her er alle kortene:

Hvis kløveren gir fem stikk er man alltid hjemme. Den andre hovedsjansen er hjerterfinessen. Aktuelt spilt Thomas kløver til dama og la deretter ned kløveress. Han måtte da gi bort et kløverstikk, men det ordna seg da hjerterdama satt i kutt. Vi ser med åpne kort at kløveren kan løses uten taper ved å spille kløver knekt fra hånda, men det trenger jo selvsagt ikke være riktig. Til syvende og sist ble man i praksis avhengig av hjerter finessen. Det satt fint og dermed hjemgang i en fair lilleslem.
Da ungarerne stoppet i 3 grand på det andre bordet ble det 11 IMP til Norge. Stillinga før de siste to spillene var dermed 43-15 til Norge.
I nest siste spill gikk begge bord ei beit i en standard 4 hjerter da trumfen satt 3-1. I kampens aller siste spill stampet Thor Erik og Thomas i 4 spar over 3 grand som ikke sto med ruter ut. Heldigvis fikk Espen 11 stikk i 3 NT i sonen på det andre bordet, og da ble det 4 IMP til Norge siden Thomas gikk 500 i beit. Summerer vi IMP inn og ut kommer vi til 47-15 i norsk favør i en kamp som stort sett var velspilt fra norsk side.
Vi gleder oss til fortsettelsen og håper på mange flere norske seire!