Et par spill fra damene

Det norske damelaget har som mål å kvalifisere seg for Venice Cup, som VM for damelandslag også kalles. For å være sikker på VM-plass må man være blant de seks beste i EM, men så lenge Frankrike, som er vertsnasjonen for kommende VM, er innenfor topp seks vil også laget på syvendeplass kvalifisere seg.  Det startet virkelig bra om man ser bort fra stortap i lagets første kamp. Etter dette fulgte fire storseire, og laget lå på en oppløftende fjerdeplass etter de to første spilledagene.
Dag tre var dessverre blytung med tre klare tap. Det går opp og ned i lange mesterskap, så det er om å gjøre at man kommer ut av en negativ trend så fort som mulig. Det er uansett ikke tid til å dvele lenge over ferdigspilte kamper.
Heldigvis var jentene tilbake på vinnersporet i onsdagens morgenkamp, og fikk med seg 14 vinnerpoeng fra kampen mot Spania. Videre utover dagen ble både Ungarn og San Marino knust, og Norge fikk også med seg en fin seier mot Italia (12 VP). En veldig bra dag for damene som med det har tatt kraftig innpå i kampen om VM-plass. Det er nå omtrent 10 VP opp til den magiske syvendeplassen. Vi håper på en god dag også i morgen!
Så langt i mesterskapet har vi enda ikke fått se Norges damelag på BBO. Likevel er det på sin plass å referere et par fine spill fra jentene som også dere der hjemme kan ha glede av å lese om.

I det følgende spillet skal vi få se ei fin spilleføring utført av Gunn Tove Vist. Hun ble spillefører i 4 hjerter etter at motparten hadde vært aktivt med i meldingsforløpet. Har du en plan for spillet? Utspillet var ruter konge etterfulgt av kløver til esset og ny kløver.

Gunn Tove vet å lytte til meldingsforløpet, og hadde derfor et ganske klart bilde av hvordan kortene var fordelt hos motstanderne. Siden vest hadde meldt 3 NT måtte hun ha spar konge. Hun var også favoritt til å ha hjerter dame. Dersom vest sitter bak med dama tredje i hjerter er det fare for at det bli en taper i hver farge. Selv om spar konge sitter i kutt mangler man så mange mellomkort i farga at man må regne med en taper der.

Etter å ha vunnet tredje stikk med kløver konge spilte Gunn Tove hjerter til esset og en kløver til stjeling med hjerter ti. Øst fulgte farge og dermed var bordets kløver godspilt. En hjerter til kongen viste at øst hadde singelton fra start, og at vest måtte få for dama. Motparten har allerede fått to stikk. Ser du hvordan vi skal unngå at vest får et sparstikk når vi er framme i følgende posisjon?

Etter å ha tatt for de to stående kløverne spilte Gunn Tove spar til dama og deretter fridde hun seg med en trumf som satte vest inn. Nå kunne hun velge mellom pest og kolera. Enten måtte hun spille spar opp i spilleførers kombinerte saks eller ruter til dobbeltrenons. Uansett vunnet soneutgang og  12 IMP til Norge da Frankrike gikk beit på det andre bordet. Hele spillet så slik ut:

Dessverre tapte Norge kampen mot Frankrike, men dette spillet var altså et lyspunkt. 

I samme kampen meldte Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding seg opp i en fin storeslem. Har du en spilleplan i 7 spar i øst etter kløver 3 ut (norske)?

Forutsatt at trumfen løser seg uten taper har du 12 sikre stikk. Det er muligheter for å få tak i det manglende stikket i alle tre sidefargene. Kløveren og ruteren kan gi langfargestikk om ikke fargene sitter for surt, og i tillegg har man muligheten for å ta finessen i hjerter. Dette må vel kunne ordne seg på et vis?
I denne typen spill er det om å gjøre å maksimere sjansen for hjemgang, og det gjøres best ved å kombinere mulighetene.
Ann Karin vant utspillet med kløver ess og dro ut trumfen i fire runder da nord hadde firekorts. Deretter la hun ned en kløverhonnør for å se om farga satt rundt. Dessverre viste det seg at syd hadde knekten femte, og det manglende stikket kunne da ikke settes opp i kløver.
Nå er det rødfargene som gjenstår. En mulighet er ruteren 3-3, en annen mulighet er hjerterfinessen. Dessverre får vi ikke testet begge deler på grunn av manglende forbindelse mellom hendene. Det hele koker ned til at man velger det som har størst sannsynlighet. Sjansen for at hjerter konge sitter i kutt er 50 %, mens sjansen for at ruteren er fordelt 3-3 hos motstanderne er omtrent 37 %.

Etter å ha kastet to rutere på konge-dame i kløver spilte dermed Ann Karin hjerter til dama. Denne gang stemte kartet med terrenget. Ruteren satt 4-2, men heldigvis satt hjerter konge i kutt. Frankrike kopierte 7 spar på det andre bordet. Selv om spillet gikk ut er det alltid gøy å melde og vinne storeslem. Her er alle kortene:

Boye Brogeland var for øvrig i 7 NT på samme spillet etter at motparten hadde vært med og sperret i hjerter. I den kontrakten har man sjansen til å teste ruteren før man tar hjerterfinessen, rett og slett fordi man ikke trenger å bekymre seg for stjelinger i mot når man spiller grandkontrakt.

Onsdag

 Tirsdag ga en god avslutning for både åpen- og veteranlaget med klare seire over henholdsvis Sveits og Belgia. Damene fikk en "tung" kamp mot Frankrike. Onsdag gir nye muligheter - hele fire av dem i alle tre klassene.

Åpenlaget spiller mot Georgia, Polen (BBO), Ukraina og Færøyene. Running score.

Damene spiller mot Spania, Ungarn, Italia og San Marino. Running score.

Veteranlaget spiller mot Frankrike, Serbia, Wales og Østerrike. Running score.