Send din hilsning til de norske lagene!

Jeg synes det er altfor få hilsninger til det norske laget når det går så godt. Alle kan kommentere dette innlegget og sende en hilsning, så videreformidler jeg den til lagene/personen. For å kommentere må du logge inn, og det gjør du oppe i høyre hjørne. 

De som ikke har aktivert brukerprofil må sende en epost til bridge@bridge.no og be om at denne aktiveres.
Bare medlemmer av Norsk Bridgeforbund kan logge inn.

Hvilken farge har makker?

Multi 2 ruter er en populær konvensjon som viser en svak hånd med enten 6 kort hjerter eller spar. Noen ganger er det ikke så lett å vite hvilken farge makker har, og det kan det bli problemer. Hva ville du gjort med Geir Helgemos hånd?
QJT63
93
A976
A9

Makker åpner i første hånd i gunstig sone som er den nevnte Multikonvensjonen. Nestemann hopper til 4 kløver som viser minst 5-5 i kløver og en major. Du passer foreløpig og hører nestemann si 4 ruter som ber om majoren. Makker passer og nestemann melder 4 hjerter. Stamper du i spar?

Geir Helgemo meldte 4 spar da det virket sannsynlig at det var makkers farge. Da vil det på en god dag stå 4 spar. Dette var ikke en god dag! Makker hadde dessverre svake to i hjerter, så du blir spillende 4 spar på 5-1 tilpass.

Hele spillet:4 spar kostet 1100 i beter. De norske damene gikk 1700 i bet på spillet, sannsynligvis etter et lignende meldingsforløp.

Mange bruker dobling av en majormelding hos motparten etter Multi som pass/correct, altså pass om du har motpartens farge og meld om du har den andre, men hvor høyt gjelder egentlig dette? Det er lurt om du avtaler dette med makkeren din!

Briljant motspill av Nils Kåre Kvangraven

Helge Bremnes fra Molde har sendt meg en beskjed og lurt på om alle har oversett Nils Kåre Kvangravens glimrende vri fra kampen mot Kroatia. Det må jeg innrømme at jeg har gjort, så takk for tipset Helge! 

Spillet:

Øst åpner 1 kløver, Terje Lie i Syd meldte inn 1 hjerter, Vest støttet til 2 kløver, Nils Kåre i Nord sperret med 3 hjerter og Østs 3NT avsluttet meldingsforløpet.

Terje spiller ut hjerter 10 og du stikker med esset. Hvordan bete denne kontrakten? 

Hvis du spiller hjerter tilbake for å sette opp makkers farge stikker spillefører med kongen og tar kløverstikkene frem til denne sluttposisjonen:

Merk her at Terje Lie i Syd ennå ikke har kastet et kort på den siste kløveren. Kaster han sparess blir det mange stikk, kaster han ruter topper spillefører ut ruterkonge (husk at Nils har sperremeldt i Nord og allerede vist hjerteress). Terje blir dermed nødt til å kaste en hjerter. Spillefører spiller da spar og Terje kan ta to hjerterstikk før han må spille ruter fra kongen for hjemgang. 

Glimrende forutsett av Nils Kåre inne i stikk 1 å se hvordan sluttposisjonen kom til å se ut. Med ruter tilbake var spillefører helt sjanseløs, da Nord kunne holde langfargestikkene i ruter. 

Norge - Nederland i dameklassen

Damene våre skal i dag opp mot et av de beste damelagene i verden, så det blir spennende å se hvor godt de kan bite fra seg. Jeg vil igjen kommentere kampen direkte og legge ut de mest aktuelle spillene. Forhåpentligvis dukker det opp en godbit eller to!

Norge stiller med Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad i åpent rom og Gunn Helness og Ida Wennevold i lukket rom. 

Allerede i spill 1 tar Norge ledelse etter å ha tatt mange flere stikk enn Nederland:

Marianne og Ann Karin stopper i 2 hjerter etter at motparten ikke hadde vært så aktive. Men jeg mistenker at kløveråpningen ikke lover mer enn to kort, så det er vanskelig å være med høyere. Trumf ut denne gangen var ikke rett medisin, da Marianne hadde null tempoproblemer. 10 stikk og +170. Ida og Gunn åpner 1 kløver som nesten alltid lover 4 kort. Dermed kan Ida støtte til 2 kløver direkte, og når Gunn strekker kortene til 3 kløver havner Nederland ubehagelig høyt. Kløver ut setter press direkte, da Øst fort blir kort i trumf før sparfargen gir stikk. Gunn vrir flott til ruter, og når trumfen bommes etterpå blir det to bet. +100 til Norge og 7 imp!


Men gleden varer dessverre ikke lenge:


På det andre bordet melder Nederland 3NT, en kontrakt som vinnes lett med liten spar ut. Gunn og Ida luktet nok litt på slem, men stoppet i 5 ruter. 4 ruter fra Ida ser litt underlig ut, men samtidig har hun ingen god melding. Noen for å bare ta sjansen på 3NT?

Hun fikk kløver ut og spilte deretter spar. Etter Vests svake to innhopp vet hun at sparen sitter 6-2, så mer enn 1 stjeling i bordet blir vanskelig. Samtidig har fordelingsutspillet i kløver fortalt deg at den fargen sitter 6-2. Etter å ha stjelt en spar i bordet burde nok Ida tatt hjerterfinessen. Om den holder kan hun deretter ta ruterfinessen. Når hun prøvde å ta for kløver dame med hjerteravkast kunne Vest stjele, og da var kontrakten dessverre sjanseløs. 13 imp til Nederland.Men i spill 20 (spill 4 i kampen) tar Norge ledelsen igjen:

Ann Karin åpner i 2 ruter som viser begge major og under åpning (Ekrens - konvensjonen er laget av Bjørn Olav Ekren). Marianne melder forsiktig 2 spar og passer deretter ut 3 kløver fra Marion Michielsen i Syd. Det er en håpløs kontrakt og spille og hun har bare sine fem kløverstikk og hjerteress. + 300 til Norge.  I lukket rom åpner nederlenderen i Vest i 1 hjerter og støtter deretter makker til 2 spar. Da er det umulig for Øst å ikke melde utgang. Ida tar de fire første stikkene, og når trumfdamen i tillegg gir stikk blir det +200 på Norge og 11 imp.

 


Så melder Marianne og Ann Karin en fin slem:


3 hjerter viser utgangskrav og minst 5-5 i major. Mulig Marianne nå burde meldt 4 kløver for å vise en kontroll der og god tilpass, men Ann Karin fant krefter allikevel over 4 hjerter. 5 ruter viste ett ess, og nå ønsket Ann Karin at hun kunne spurt om trumfdamen. 5 spar ser litt underlig ut, men mulig hun mente det som at Marinne skulle passe uten hjerter dame? Uansett så havnet de i rett kontrakt. Nederland meldte også slem på det andre bordet og da det kom kløver ut ble det overstikk der og 1 imp til Nederland. 

 


Marianne og Ann Karin er igjen roligere enn Nederland:


2 ruter viser igjen begge major og under åpning. Nederland bruker samme konvensjon og der gikk Øst på mot utgang. Marianne ser at en utgang er veldig marginal, selv om makker har fem kort spar. Dermed tar hun det rolig og melder bare 2 spar. Om motparten skulle blande seg inn kan hun også doble de og hente flere beit. Nå ble det 9 stikk og +140 som sammen med +200 fra det andre rommet ga 9 imp til Norge. 

Hoftaniska - Charlsen på det åpne laget vant 4 spar etter hjerter dame i utspill. Det er vanskelig å vite hvordan spillet har gått, men det ser ut til at eneste mulighet for å vinne kontrakten er å ta ruterfinessen i stikk 2. Det er også delvis "safe", for om den ryker kommer Syd inn og kan ikke angripe kløveren. Veldig godt spilt av Thor Erik!

 


Etter 9 av 16 spill leder Norge med 2 imp. Dette går mot en spennende avslutning!

Undertegnede sitter på hotellrommet og følger kampen på to skjermer, like nervøs som alle andre. Det er noe eget å følge bridge-EM. Jeg kan anbefale Joakim Thåström som Vugraph-musikk, vi alla vil vel til himmelen och åka limosuine? Været i Kroatia i dag er dårlig, det kommer veldig regnskyll og lyn lyser opp himmelen. For hvert tordenskrall er man litt nervøs at hotellet fra 1800-tallet skal riste i stykker. 


Det lønner seg ikke å spille med samme trumffarge for begge de norske parene:

I åpent rom åpner Syd tynt i 1 kløver og Ann Karin melder inn 1 hjerter. Nord passer og håper på en dobling fra makker, men Syd velger underlig nok ikke å doble. Ann Karin får maksimalt med stikk, men 1 bet er -50 og 4 imp til Nederland.  Gunn og Ida har et ganske naturlig meldingsforløp til 3 hjerter, men med den vonde trumfsitsen og begge kongene på rygg er det et sjanseløst prosjekt. Jeg vil tro endel par faktisk melder utgang på dette spillet, og da klarer nok Vest å finne frem en rødlapp! 


Venstre: Marianne Harding. Høyre Ann Karin Fuglestad


Svak-NT gir ikke alltid gevinst:


Ann Karin åpner i 1NT i Vest som viser 8-12 honnørpoeng og en relativt balansert hånd. Når Nord dobler er det så på flukt til en passende kontrakt. Det fantes ikke denne gang og 2 spar kostet 500 i bet. Det var 9 imp til Nederland når Gunn spilte 1NT i Nord på det andre bordet med akkurat hjemgang.

Min gode venn, Erik Berg, er ikke verdens største fan av svak-NT og sendte meg følgende melding: "ååhhhhh, svakgrand". Det er ingen tvil om at svak-NT'en både har sine tilhengere og motstandere i Norge. 


Flott meldt og spilt av Gunn og Ida:


3 spar var krav og 4 kløver fra Gunn viste kortfarge. Det passet ikke Ida så godt, men Gunn hadde mer på lager og meldte Blackwood.
I 6 spar gjelder det å kombinere sjansene sine. Det kommer kløver ut og dermed vet du at du ikke har det ekstra stikket du trenger i den fargen. Det er en mulighet å spille på damen eksakt tredje i hjerter på en av hendene. Sjansen for det er ca 26 % - da er hjerterfinessen på 50 % en bedre mulighet.

Det er også skvismuligheter i spillet dersom den som har hjerterdamen også har minst fire kort ruter. Gunn kombinerte alle disse sjansene og når ruter damen stupte under kongen stod kontrakten. Slik det satt var det omtrent ikke mulig å gå bet uansett hvordan man spilte, men uansett flott spilt av Gunn. Nederland kopierte dessverre kontrakten.


Nederland har tatt noen mindre svinger mot slutten og vinner kampen 48-27 i imp, noe som gir 15,19 - 4,81 i VP. De norske jentene ledet lenge, men et par uheldige valg på slutten gjorde at tapet dessverre ble noe for stort.