Norge U26 utslått av Sverige

Det norske U26-laget ble i dag dessverre slått ut av Sverige i kvartfinalen i Ungdoms-VM. De regjerende verdensmestrene spilte relativt jevnt med svenskene i de to første settene. I det tredje settet var svenskene suverene og vant hele 71-20. Dermed gikk broderfolket inn i siste og avgjørende sett med en så stor ledelse at det var svært urealistisk at Norge skulle ta igjen forspranget. Til slutt endte kampen med overlegen seier til Sverige med sifrene 107-187,5.

Norge hadde hele tida god kontroll på en plass i sluttspillet, men for en som fulgte mesterskapet fra avstand kunne det virke som de norske spillerne aldri fikk ut sitt maksimale potensial i mesterskapet. Laget endte på femteplass i grunnspillet, kun et poeng fra tredjeplassen, som ville gitt betraktelig lettere motstand i kvartfinalen. Det var nok mange steder å hente det ene poenget som skilte laget fra en plassering innenfor topp tre. Likevel er det jo slik at man må slå også de beste dersom man vil til topps.

I forrige VM viste Norge evnen til å heve seg de nødvendige hakkene mot sterkere motstand i sluttspillet. Denne gang ble svenskene rett og slett for sterke og tok en fortjent seier som gjør at de kan se fram mot semifinale mot Polen i morgen. I den andre semifinalen møtes Kina og Nederland.

Norges U26-lag går i morgen over i Board-a-match-turneringa sammen med resten av de utslåtte lagene. Heldigvis gikk det norske jentelaget videre fra sin kvartfinale. Det er godt å vite at Norge er representert når semifinalene tar til torsdag morgen klokka 10.

U26-lagets kaptein Lars Erik Eide melder at både spillerne og lagledelsen er skuffet over å bli utslått, men at de tar nederlaget med fatning:
"Herfra gleder vi oss over jentene. Selv var vi ikke bedre i dag og da hjelper det lite å sutre. Det blir BAM på oss nå. Vi har ingenting å klage på og må derfor erkjenne at vi ikke holdt mål denne gang.  Det er lett å si at vi kunne unngått dette ved bedre plassering innledningsvis, men det er ingen trøst i det. Gutta tar tapet med fatning og vet selv at det var en del dårlige og uheldige vurderinger i dag som bidro til nederlaget."

Kongelig skift

I andre sett av Norges kvartfinale mot Sverige i U26-klassen dukket følgende spill opp.

Christian Bakke spilte ut spar 3 (fjerde høyeste) til makkers knekt og spilleførers ess. Deretter fortsatte spillefører med spar til finesse med tieren. I stikk tre spilte han ruter til knekten og Bakke kom inn på kongen.

Ser du noen beitevariant nå?

Spillefører har vist en sterk semibalansert hånd med langfarge i ruter.

Om spillefører har kløver ess og sekskorts ruter haster det. Så fort han kommer inn kan han forsyne seg med ni stikk (3+0+5+1).

Christian Bakke fant den geniale fortsettelsen av hjerter konge som felte spilleførers single dame. Deretter kunne han ta for knekten før han fortsatte med hjerter gjennom bordet tier. Makker Harald Eide kunne ta beita på ess-ni i hjerter.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser er hjerter konge det eneste kortet som beiter kontrakten. Godt motspill av unge Bakke. Det bor mye bridge i den gutten!


Christian Bakke fant eneste skiften som beitet. Rett og slett glimrende!

Dessverre har det gått tungt for Norge i tredje sett. Sverige leder i skrivende stund settet hele 71-1 og kampen 138-57. Svenskene har spilt soilid og samtidig vært litt heldige på noen spill, mens de norske spillerne ikke har vært nøyaktige nok. Det er en dårlig kombinasjon for oss som følger mesterskapet med norske briller. Det skal nå mer enn et mirakel til for at Norge skal avansere til semifinalen.

Den gledelige nyheten er at de norske jentene leder sin kvartfinale mot USA med 40 IMP når 15 spill gjenstår. Stå på i siste sett!

Resultater kvartfinaler U26

Resultater kvartfinaler Jenter

La deg ikke lure!

Norge U26 spiller i dag kvartfinale i Ungdoms-VM mot Sverige. Svenskene startet med en ledelse på 9,5 IMP takket være positiv carryover etter at de slo Norge i grunnspillet. De vant også det første av fire sett i kvartfinalen med ti IMP. Dermed ledet de med 19,5 IMP før det andre settet tok til. Fortsatt gjensto 42 spill og det var fortsatt muligheter for å få gutta våre videre til semifinale.

I det tredje spillet fra andre sett var det sving på gang. Men hvilken vei? Mens Harald Eide og Christian Bakke stoppet i 3 kløver med ti stikk i åpent rom, meldte svenskene litt hardere i lukket rom. Dermed skulle Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen få prøve seg på å spille motspill mot 3 grand.

Etter at Tor Eivind hadde vist 5-korts hjerter spilte Anders ut hjerter 2 (norsk fordeling). Den gikk til makkers konge og spilleførers ess. Deretter fortsatte Simon Hult med en liten spar mot bordet. Hva ville du tenkt om du satt i Anders stol nå?

Hele spillet så slik ut:

Da Anders la liten fikk spillefører det som han ville. Han klarte å lure til seg et sparstikk før han gikk på kløveren. Inne på spar dame i bordet spilte han kløver dame rundt til Anders konge. Med åpne kort kunne Anders nå lagt ned spar ess og felt spilleførers konge før han kunne ta to stikk til i farga og spille ruter til makkers ess for ei beit. Aktuelt spilte Anders mer hjerter inne på kløver konge. Da kunne spillefører forsyne seg med ni stikk (1+2+0+6).

Syv IMP ut i stedet for seks inn som det ville blitt dersom spillefører hadde gått to beit.

Hvordan skulle så Anders klart å gjøre riktig her?

Jeg tenker at det er noe som virker litt mystisk når spillefører går direkte på sparen. Innmeldinga 3 grand tyder på ei lang minorfarge. Hvorfor går ikke spillefører direkte på sin primærfarge? En mulig årsak kan være at han mangler et stikk og prøver å lure til seg et stikk før han går løs på sin egen farge. Man vet at spillefører sitter igjen med hjerter dame etter utspillet og at det er mulig å sette opp tre hjerterstikk til makker ved å stikke med sparess og spille hjerter. 

Det er selvfølgelig lettere for oss som sitter hjemme og ser alle kortene å få øye på denne løsninga, men det skal være mulig å komme på denne varianten også ved bordet om man lytter til meldingsforløpet og samtidig kjenner igjen posisjonen. Det er nemlig ikke helt uvanlig at spillefører forsøker å lure til seg et stikk i ei farge før han tenker å skifte fot og sette i gang med å godspille ei annen farge.

Jentene i slemsonen

Det norske jentelaget med Sofie Græsholt Sjødal, Thea Lucia Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Agnete Hansen Kjensli spiller i dag kvartfinale i Ungdoms-VM mot USA. Jentene har fått en god start på kampen og leder 76-63,5 etter to av fire sett.

Alle spillerne er under 20 år, men begynner allerede å bli ganske erfarne. Ser vi på resultatene fra de tre siste mesterskapene tyder det på at jentene stadig forbedrer seg. I VM for to år siden ble det tiendeplass, mens det i fjorårets EM i Tromsø ble femteplass. Dermed kvalifiserte laget seg direkte for årets verdensmesterskap i Italia. Der ble de nummer seks i grunnspillet og kvalifiserte seg for sluttspillet med god margin. Nå leder de altså med 12,5 IMP mot USA halvveis i kvartfinalen. La oss håpe på semifinaleplass. Det ville vært fantastisk! Da får jentene spille tre dager til og har to sjanser til å sikre medalje.

Mens vi venter på avgjørelsen i kvartfinalen skal vi tillate oss å minre over to slemspill fra grunnspillet med de norske jentene i hovedrollene.

Det første spillet er hentet fra jentenes første kamp da motstanderen var Taiwan. Sofie Græsholt Sjødal meldte seg opp i storeslem i hjerter etter meldingsforløpet du ser under.

Som vi ser er det ikke mer enn tolv toppstikk i kontrakten, men Sofie har gitt en begrunnelse for hvorfor hun valgte å satse på storeslem:
"Når jeg får 6 kløver ser jeg at jeg trenger enten ruter dame, kløver dame eller spar konge. Hvis makker ikke har noen av disse kortene er det en tilleggssjanse at spar konge sitter i kutt. Jeg tenkte at det var en god sjanse for at kun kunne ha et av de nevnte kortene fordi hun kan ha helt opp til 14 hp og foreløpig har hun kun vist fram 11.

Som dere ser hadde ikke Thea noen av de nevnte kortene og sparkutten gikk heller ikke. Likevel fikk Sofie hjem slemmen etter at øst spilte ut ruter dame. Nå kunne hun kutte opp knekten ved å spille ruter til tieren etter at trumfen var tatt ut. Deretter kunne hun kaste tre spar på ess-konge i kløver og ruter ess. 

Moralen får være at trumf ut mot storeslem er en veldig god regel. Argumentet er at man ikke skal gi spillefører favør i noen farge. Når motparten har meldt storeslem har de som oftest kontroll på trumfen. La spillefører få jobbe med sidefargene selv. Gi ikke ved dørene!

Med åpne kort står kontrakten selv uten ruter ut fordi øst blir skvist i spar og ruter. Hun må gå ned på singel spar konge for å holde ruteren gardert. I praksis spiller man vel heller på finessen i spar og går beit.

Når det er sagt synes jeg det var en fin sats av Sofie. Hun kunne telle tolv sikre stikk og så flere muligheter for det trettende stikket. Det hender seg at man får belønning for å være offensiv. Denne gang ble det 13 IMP inn etter at motparten stoppet i lilleslem på det andre bordet.


Sofie vant storeslem allerede i VMs åpningskamp.

Det neste spillet er hentet fra jentenes åttende runde da Norge møtte Australia. Thea Lucia Indrebø ble spillefører i 6 spar etter følgende meldingsforløp.

Merk Thea Lucias  valg om å spørre etter ess med ruter som trumf. Her forteller Thea hvordan hun tenkte:
"Grunnen til at jeg meldte 4kl og satte ruter som trumf var fordi jeg var interessert i å vite om Sofie hadde ruter kongen når jeg spurte i 4NT i tilfelle det sto 7sp."

Da Thea fant ut at enten kløveresset eller ruterkongen manglet gikk hun ned i 6 spar. Jeg vil berømme det kreative valget om å spørre etter ess med ruter som trumf selv om det kunne stått storeslem selv uten ruter konge hos makker. Om makker har for eksempel ess-konge i kløver og hjerter konge eller kløver ess og konge-dame i hjerter står det 13 stikk. Likevel er det viktig å ha evnen til å tenke "utenfor boksen" når man spiller bridge.

Thea fikk kløver ut mot 6 spar. Det var tolv toppstikk i kontrakten, men da Thea dro trumfen til bunns ble øst pølseskvist. Aktuelt kastet hun ruterholdet for å holde på kløveren. Da ble det et overstikk og 13 IMP til Norge etter at Australia stoppet i 5 ruter på det andre bordet.


Thea spurte med ruter som trumf, men ville heller spille lilleslem i spar.

Jeg vil takke Sofie og Thea Lucia for at de tok seg tid til å sende meg et par spill og ønsker lykke til videre i VM. Stå på, jenter! Vi heier på dere!

Norge på BBO

Kvartfinalene er nå i gang i Ungdoms-VM. I U26-klassen møter Norge Sverige, mens de norske jentene spiller mot USA. I de to første settene får vi se nabooppgjøret mellom Norge og Sverige direkte på BBO. I tredje sett vises jentenes kamp mot USA, mens det foreløpig ikke er bestemt om vi får se noen av de norske lagene i siste og avgjørende sett. Alt ligger til rette for en spennede dag!

Kvartfinaler U26

Følg Norge - Sverige: 1.sett (10:00) - 2.sett (13:30) - 3.sett (15:50) - 4.sett (18:10)

Kvartfinaler Jenter

Følg Norge - USA: 1.sett (10:00) - 2.sett (13:30) - 3.sett (15:50) - 4.sett (18:10)

Norge møter Sverige i kvartfinalen

Det ble en dramatisk avslutning på grunnspillet i U26-klassen. Norge var klare for sluttspillet allerede et par runder før slutt. Spenninga var knyttet til om man ble blant de tre beste lagene som fikk velge motstander i kvartfinalen eller om man havnet på en plassering mellom fem og åtte og dermed måtte vente i spenning på å bli valgt av et konkurrerende lag.

Mindre enn fem poeng skilte mellom Sverige på andreplass og Nederland på sjetteplass. Norge endte på femteplass og får dermed tøffere motstand i kvartfinalen. Med et poeng mer hadde Norge vært innenfor topp fire og ville dermed unngått å møte Polen, Sverige, Kina eller USA 1 i kvartfinalen. Samtidig vil noen hevde at det er like greit å bli nummer fem som nummer fire fordi det ikke ligger noen valgfrihet i å bli nummer fire. Da må man nemlig ta til takke med den motstanderen ingen andre har valgt.

Skal man komme noen vei må man uansett slå de beste. Det er altså ingen grunn til å bruke for mye energi på å tenke på hvem man skal møte. Uansett hvem man møter gjelder det å være topp konsentrert og fokusere på egne arbeidsoppgaver. For oss som følger med hjemmefra er det uansett litt spenning knyttet til valg av motstandere i sluttspillet. Denne gang ble det ganske overraskende valg, etter min oppfatning.

Polen vant grunnspillet og fikk dermed fordelen av å velge motstander først. De valgte Argentina. Så var det Sveriges tur til å velge. Alternativene var Norge, Nederland og Singapore. Sett utenfra skulle man kanskje tro at svenskene ville velge Singapore, som sanket minst poeng av de nevnte lagene i løpet av grunnspillet. Imidlertid gjorde Sverige en av sine svakeste kamper mot nettopp Singapore og ville ta med seg en negativ carryover.

Uansett var det overraskende for meg at svenskene endte opp med å velge Norge. Svenskene slo Norge i grunnspillet og starter med et forsprang på 9,5 IMP i kvartfinalen. Vi får håpe Norge fører videre tradisjonen fra Istanbul for to år siden. Da fikk nemlig det ene laget etter det andre angre på at de hadde valgt nettopp Norge som motstander.

Jeg var den gang så heldig at jeg var ung nok til å bli tatt ut på det norske laget og fikk være med på snuoperasjoner mot både Kina, Polen og Nederland. Til slutt sto vi igjen med Norges hittil eneste juniorgull i VM-sammenheng. Vi får håpe historien gjentar seg og at det blir norsk suksess igjen.

De andre kvartfinalene spilles mellom Kina - Singapore og Nederland - USA 1. Om Norge går videre fra kvartfinalen venter vinneren av Polen og Argentina i en eventuell semifinale.

Kaptein Lars Eide rapporterer at de norske gutta fortsatt har litt å gå på, men at han håper de skal få ut i nærheten av sitt beste mot broderfolket. Lykkes de med dette er de absolutt i stand til å gå videre. Jeg holder svenskene som knappe forhåndsfavoritter, men Norge har tradisjoner for å heve seg det nødvendige hakket når de har blitt varme i trøya og begynner å kjenne lukta av medlaje i et sluttspill. Jeg spår en åpen kvartfinale. Det blir spennede å følge med. Heia Norge!

Sluttresultat grunnspill U26

Live resultater kvartfinaler U26

Også de andre klassene starter sluttspillet i morgen onsdag. De norske jentene møter USA i sin kvartfinale. Det ville vært fantastisk med norsk seier. Heia heia!

Live resultater kvartfinaler Jenter

Det blir direkteoverføringer på BBO. Kvartfinalene går over 56 spill fordelt på fire sett. Settene starter henholdsvis klokka 10:00, 13:30, 15:50 og 18:10. Det er foreløpig ikke bestemt hvilke kamper som vises. Følg med!


Vi kan glede oss over at begge de norske lagene skal i aksjon når sluttspillet starter i morgen onsdag. (foto: WBF)

U26 på BBO klokka 13:30

I dag spilles de tre siste kampene i grunnspillet i den eldste klassen i Ungdoms-VM. Før dagen starter ligger Norge på femteplass med tilsynelatende veldig sikker margin ned til niendeplassen. Likevel har våre gutter alt å spille for. De som gjør det best i grunnspillet får nemlig fordelen av å velge motstander til henholdsvis kvart- og semifinale. Sverige leder foran Polen, Nederland og Kina, men Norge har kort vei opp. Med en god siste dag er det mulig å klatre helt til topps.

Kaptein Lars Eide har sendt følgende rapport etter grunnspillets nest siste dag:
"Dagen i dag er jeg rimelig godt fornøyd med selv om det fortsatt gjøres slurvefeil. Jeg anser at vi nå nærmest er klare for sluttspill når 3 kamper gjenstår i morgen. De blir viktige med hensyn på hvem som skal bli vår motstander i kvartfinale og forhåpentligvis semifinale. Sverige anser jeg som VM-favoritt og Polen er slik jeg ser det hovedutfordrer nummer to. Tror det skal bli spennende dager resten av uka. Følg med!"

Norge spiller mot svakt plasserte Canada i dagens første kamp, mens Kina er motstander i midtkampen før dagen avsluttes mot hollenderne. Norge avslutter altså mot to av lagene de har like foran seg.

Kampen mot Kina klokka 13:30 vises direkte på BBO. Det er foreløpig ikke bestemt hvilke kamper som overføres i siste runde klokka 15:50. Norge skal spille mot Nederland, motstanderen fra VM-finalen for to år siden, så det vil overraske meg litt om ikke denne kampen blir vist.

Du kan følge Norges kamper direkte spill for spill, enten de vises på BBO eller ikke.

Running scores

Scorecard Norge - Canada (10:00)

Scorecard Norge - Kina (13:30)

Scorecard Norge - Nederland (15:50)

Heia Norge!

Jentelaget får for øvrig sjansen til å nyte en fridag før sluttspillet tar til i morgen. Motstander i kvartfinalen er USA.

Jentene til kvartfinale! (oppdatert)

Det norske jentelaget er klare for sluttspillet i Ungdoms-VM i italienske Salsomaggiore. Mandag ettermiddag spilles den siste grunnspillskampen hvor Norge møter USA. Allerede før denne kampen er Norge klare for sluttspillet siden det er mer enn 20 poeng ned til Frankrike som ligger på niendeplass.

Gratulerer med kjempebra innsats til Sofie Græsholt Sjødal, Thea Indrebø, Thea Hove Hauge, Katarina Ekren, Agnethe Hansen Kjensli, kaptein Sven-Olai Høyland og coach Elisabeth Græsholt Sjødal.

I morgen får jentene en fridag og kan lade batteriene i den italienske sommervarmen før sluttspillet tar til på onsdag. Formatet er slik at lagene som blir nummer en til fire velger motstandere blant lagene på plassene fra fem til åtte. Det er demed en viss spenning knyttet til hvilken plass Norge ender på i grunnspillet. I skrivende stund ligger Norge på femteplass.

Sluttresultat grunnspill jenteklassen

Det er nå avgjort at Norge møter USA i onsdagens kvartfinale som går over 56 spill fordelt på 4 sett.

Norge endte på femteplass, mens USA ble nummer tre. Amerikanerne valgte Norge som motstander i kvartfinalen.


Fra venstre Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea H. Hauge, Sofie G. Sjødal og Agnete H. Kjensli.

Norge U26 på BBO mandag

Norges U26-lag vises direkte på BBO i tre av sine kamper i Ungdoms-VM mandag.

Klokka 10:00: Norge - England
Klokka 15:50: Norge - Argentina
Klokka 18:10: Norge - Frankrike

I tillegg spiller Norge mot Australia klokka 13:30, men denne kampen vises ikke på BBO.

Med seks kamper igjen er Norge på femteplass med 27 poeng ned til niendeplassen. 

Resultater

Etter at Norsk Bridgefestival ble avsluttet i går med norsk seier til Tor og Fredrik Helness i Marit Sveaas International Bridge Tournament går vi inn i en litt roligere bridgeuke her hjemme. Da passer det jo perfekt at vi i dag får sjansen til å følge de norske juniorguttas jakt på VM-suksess spill for spill på BBO.

Følg med! Heia Norge!

World Bridge Federation (WBF) produserer daglig bulletiner fra mesterskapet. Her er det mye interessant lesestoff for de av oss som rett og slett ikke får nok bridge.

Det går mot sluttspill

Grunnspillet i Ungdoms-VM nærmer seg slutten og det skal snart avgjøres hvem som går videre til sluttspillet.

I jenteklassen er det kun to kamper igjen i dag. Det norske laget har gjort det bra så langt og ligger foreløpig på syvendeplass. Nederland og Kina er i en klasse for seg, mens det er jevnt mellom lagene som ligger på plassene tre til syv. De åtte beste lagene går videre til sluttspillet og Norge ser ut til å ha en betryggende avstand ned til lag nummer ni. 

Tabellen ser slik ut før de to siste kampene. Norge har oversitt i dagens første kamp før de avslutter mot USA.

Running scores (midlertidig feil med lenken)

Se komplett oversikt over Norges resultater.

I U26-klassen gjenstår det fortsatt seks kamper. Norge henger godt med og innehar foreløpig femteplassen. Det er god margin ned til lag nummer ni. Mandag blir en viktig dag for våre håp. Da skal de møte Australia, Argentina og Frankrike, som  alle kommer jagende bakfra i kampen om sluttspillsplass. Tre av kampene vises direkte på BBO.

Tabellen ser slik ut før de siste seks kampene.

Running scores

Se komplett oversikt over Norges resultater

Sluttspillet starter med kvartfinaler onsdag for begge klassene.

Det konkurreres også i klassene U21 og U16, men Norge er dessverre ikke kvalifisert denne gang.

God start i Ungdoms-VM

Begge de norske lagene har fått en god start på Ungdoms-VM i Italia.

U26-laget leder knepent foran USA etter de fem første kampene.

Kaptein Lars Eide sendte i går følgende oppdatering etter de fire første kampene:
" Vi er nå ferdig med første dag her i Italia. Der er veldig varmt, men det er ok i spillelokalet  og vi har aircondition på vårt koselige lille Hotell Elite. God mat og god service å få her.
Vi har reist hit med ambisjoner om å nå langt, og foreløpig ser det bra ut til tross for noe sand i maskineriet i dag. I morgen fredag venter 3 kamper som ser lette ut på papiret, men vi tar ikke lett på det av den grunn. Er vi blant de 8 beste på tirsdag ved spilleslutt går VM over i cupspill og da kan alt skje. Jeg håper og tror det skal være verdt å følge oss i dagene som kommer."

Jentelaget ligger på en finfin andreplass etter tre kamper.

Kaptein Sven-Olai Høyland forteller at jentene har hatt oppkjøring med mye mengdetrening, først på juniorleiren og deretter på Norsk Bridgefestival i Fredrikstad. Lagets målsetning er sluttspill. Da må de ha minst fem lag bak seg. Foreløpig ser det bra ut. Vi håper den gode trenden fortsetter!

Running scores U26

Running scores Jenter

Ungdoms-VM i gang

Ungdoms-VM er i gang i Salsomaggiore, Italia. Norge stiller lag i klassene U26 og Jenter U26.

Mesterskapet innledes med grunnspill hvor alle møter alle. Deretter går de åtte beste lagene videre til sluttspill.

På U26-laget spiller Harald Eide, Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Anders H. Gundersen og Marcus Scheie. Lars Eide er kaptein (NPC) og Lars Arthur Johansen er coach.

På jentelaget spiller Sofie Sjødal, Katarina Ekren, Thea Indrebø, Thea H. Hauge og Agnethe H. Kjensli. Sven-Olai Høyland er kaptein (NPC), mens Elisabeth G. Sjødal er coach.

Vi håper på et godt mesterskap for de norske farger og vil komme tilbake med spill og bilder etter hvert.

Se resultater, bulletiner og mer informasjon på mesterskapssiden

Inntakstrøbbel

Dagens spill dukket opp i kvalifiseringssesjon åtte av U26-turneringa i Ungdoms-EM. Hvilke muligheter ser du i 1 grand etter spar 10 ut til esset? Nord fortsetter med spar dame som han får beholde for, og deretter nok en spar til kongen. Syd følger farge.

Etter meldingsforløpet du ser over ble Harald Eide spillefører i en kontrakt hvor makker Christian Bakke ikke hadde all verdens ressurser å bidra med. Nord åpnet altså med 1 kløver, så vi kan regne med at han har mesteparten av de uteværende honnørene. Dermed vil vi helst spille ruterfarga fra bordet slik at vi får sjansen til å ta finessen gjennom åpneren. Men finnes det noen måte å komme seg inn på bordet?
Den eneste honnøren utenom ruteren er kløver dame. En variant er å spille liten kløver til dama og håpe at esset sitter foran. Du har egentlig ikke noen særlig tro på at dette fungerer fordi nord er favoritt til å ha esset. Et annet alternativ er å legge ned kløver konge fra hånda for å prøve å sette opp kløver dame.
Det haster ikke å stikke for motstanderne. Dessuten skjønner de sannsynligvis at du er ute etter å skape et inntak til bordet. Å spille kløver knekt er noe bedre fordi det kan bli noe mer fristende å stikke denne.
Harald Eide så en annen mulighet. Har du fått øye på den?
Han spilte kløver til nieren i håp om at syd skulle ha tieren. På denne måten kunne han lage et inntak i bordet helt for egen maskin. I parturnering må man ta noen sjanser, og denne gang gikk det fint.
Inne i bordet kunne han ta finessen i ruter for senere å spille hjerter til dama som sto. Dermed ble det totalt ni stikk (1+2+4+2).

Hele spillet så slik ut:

Dette resultatet ble belønnet med 60 % score. Man skulle nesten tro at et slikt krumspring ville gi en enda bedre score, men kanskje var det flere juniorer som fant fram til den aktuelle spilleplanen.


Med en alternativ fargebehandling ordnet Harald et inntak

Åttende- og tiendeplass

Ungdoms-EM ble avsluttet i Liepaja søndag kveld. Våre norske håp nådde ikke helt opp denne gangen. Den beste norske plasseringa var det Marius Dalemark Austad og Christian Fredrik Johnsen som sto for. De ble nummer åtte av 23 par. I samme klassen endte Kaja Brekke og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl på 16.plass.

Resultater U16

I den eldste klassen ble Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen nummer ti i finalen. Totalt 26 par deltok i U26-klassen. Christian Bakke og Harald Eide greide dessverre ikke å kvalifisere seg for finalen. Uansett var mesterskapet i Latvia en viktig del av oppkjøringa til Ungdoms-VM i Italia i starten av august. Norge stiller der som tittelforsvarere.

Resultater U26

Jeg håper du har hatt glede av å følge de norske spillerne i Ungdoms-EM selv om det ikke ble medaljer denne gang.

I løpet av uka vil jeg publisere noen flere spill fra mesterskapet i Latvia.


Christian Fredrik (fra venstre), Kaja, Marius og Sanna reiser i dag hjem etter fine dager i Latvia

 

Følg Tor Eivind og Anders på BBO!

I dag spilles finalene i Ungdoms-EM for par med Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen på startstreken i U26-klassen. De har fått en fin start på finalen og er inne topp fem etter den første av totalt fem sesjoner.

Det overføres direkte på BBO fra tre bord i finalen, og de norske gutta blir å se i seks strake runder. Først i de tre siste rundene før lunsj, omtrent i tidsrommet 11:20 til 12:10. Deretter vises de også i de tre første rundene etter lunsj, fra 13:30 til 14:20.

Live resultater


Anders Holmen Gundersen i analytisk positur

 
Tor Eivind Grude, for anledninga som blindemann

De andre klassene avsluttes også i dag. Norge har to par med i U16-klassen. Christian Fredrik Johnsen og Marius Austad er nummer tre når det gjenstår tre sesjoner. Kaja Brekke og Sanna Dybdahl ligger på 18.plass.

Live resultater U16

Det er ingen norske deltagere hverken i U21-klassen eller i Young Women (U26).

 

Grude - Gundersen til finalen

Etter 15.plass i kvalifiseringa er Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen klare for EM-finalen for par i klassen U26. Der blir de alene om å forsvare Norges ære ettersom Harald Eide og Christian dessverre ikke lyktes med å kvalifisere seg etter å ha blitt nummer 35 av 61 par.

26 par stiller i søndagens finale. Alle møter alle over 25 runder á 2 spill. Spillestart er klokka 09:00 (norsk tid) og finalen overføres direkte på BBO.

Resultater kvalifisering U26

I U16-klassen er det spilt 31 av 46 runder. Christian Fredrik Johnsen ligger på 7.plass etter de to første dagene, men har heng på medalje. Kaja Brekke og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl ligger på 16.plass før siste og avgjørende spilledag. Totalt 23 par deltar i den yngste klassen.

Resultater finale U16

Se bilder fra mesterskapet på NBFs Facebookside. Benytt også anledninga til å like Norsk Bridgeforbund på Facebook om du ikke allerede har gjort det.

Oppdatering fra Liepaja

Det nærmer seg avgjørelsens time når det gjelder hvem som går til finalene i Ungdoms-EM i Liepaja. I U26-klassen ligger Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen på en komfortabel 12.plass før siste sesjon. 26 par går til morgensdagens finale.

Harald Eide og Christian Bakke ligger mer utsatt til på 34.plass. De trenger en solid sistesesjon og må altså passere åtte par for å kvalifisere seg for finalen. Vi håper det går!


Harald Eide og makker Christian Bakke må koste på om de skal nå finalen.

I morgen vises for øvrig finalen i U26-klassen direkte på BBO. Overføringa starter klokka 09:00 (norsk tid).
Følg den dramatiske innspurten!
I U16-klassen er Christian Fredrik Johnsen og Marius Dalemark Austad virkelig tilbake på sporet etter en liten downperiode i går kveld og i dag tidlig. I deres klasse spilles det dobbel serie uten noe finalespill. Etter ni av 15 sesjoner ligger de på en finfin 3.plass med 58,6 %. Kaja Brekke og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl er nummer 17.

Et par gladspill fra kidsa

I går så vi på et knippe spill fra pansersesjonen til Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal i mix-turneringa. Christian Fredrik Johnsen og Marius Dalemark Austad hadde en tilsvarende solid score i den tredje sesjonen av U16-turneringa. Vi skal se på et par spill de var involvert i.

På det første spillet spilte de motspill mot 3 grand. Meldingsforløpet er ikke kjent, men etter at Marius i vest hadde åpnet med 1 kløver meldte nord hjerter og syd spar før nord til slutt tok på seg oppgaven med å prøve å ta ni stikk uten trumf. Spillet så slik ut:

Utspillet fra Christian Fredrik var en inviterende liten kløver. Marius vant med esset i vest. Han fortsatte så med kløver dame som han også fikk beholde før. Ny kløver, og nord var inne på kongen.
Han gikk direkte på sparen. Spar ess fulgt av spar dame. Marius tenkte seg litt om før han elegant lasjerte. Om han hadde stukket ville det vært minst ni enkle stikk til spillefører (5+2+1+1). Med kun et raskt inntak i bordet var det ikke lenger like enkelt å nyttiggjøre seg av sparen.
Aktuelt fortsatte spillefører med ruter til esset og hjerter til kapp. Da hjerteren satt 4-2 måtte han gå to beit.
Som du kanskje har lagt merke til hadde det fungert bedre å spille på dobbeltfinessen i ruter. Det gir et ekstra inntak i bordet dersom en av ruterhonnørene er plassert hos vest.
Så kan du si at det kanskje er bedre å ta en finesse gjennom den som har åpna, altså hjerterfinessen gjennom vest. Men her er det mange faktorer å ta i betraktning. For det første er det ikke nok at hjerter dame sitter i kutt. Farga må også sitte 3-3. Sannsynligheten for at begge premissene inntreffer er kun 18 %.
Dessuten er vest allerede markert med ni honnørpoeng (spar konge og ess-dame i kløver). Om vest også har hjerter dame er det svært sannsynlig at øst har en av ruterhonnørene.
Med denne begrunnelsen mener jeg det er bedre å spille på dobbeltfinessen i ruter, noe som også holder den farlige hånda vest ute.

Uansett var det et fint motspill av Marius som satte spillefører på en prøve han ikke besto.


Marius lasjerte sparen og ble belønnet med en god score.

På det neste spillet var det Christian Fredrik som ble spillefører i 3 grand. Utspillet fra syd var ruter 8 (norske). Hvordan ville du planlagt spilleføringa?

Hele spillet så slik ut:

Christian Fredrik har akkurat fått et kurs i hva norske utspill er. Læremester denne gang var Sofie Græsholt Sjødal, som tidligere i uka deltok i mix-turneringa. Norske utspill, også kalt tredje eller femte høyeste, innebærer at man spiller ut sitt tredje høyeste kort fra 3- eller 4-kortsfarge og det femte høyeste fra 5-kortsfarge.
Siden det er normalt å spille ut sin lengste og beste farge mot grandkontrakter regnet Christian Fredrik med at ruter 8 var syds tredje høyeste kort i farga. I så fall måtte syd ha både ruter dame og ruter 10. Dermed slapp Christian Fredrik utspillet til hånda og vant første stikk med nieren. Fortsettelsen var ruter ess. Da nord kastet styrke i spar var det bare å spille ruter til knekten, og farga var dermed løst helt uten taper.
Takket være god opplæring fra Sofie og et godt resonnement fra Christian Fredrik selv klarte han denne fargebehandlinga.
Etter å ha tatt ruterstikkene fortsatte Christian Fredrik med en liten kløver fra bordet. Han hadde plan om legge nieren fra hånda etter at nord hadde kastet styrke i kløver og senere nok en kløver. Da nord gikk i med tieren kunne Christian Fredrik stikke med dama. Syd vant med kongen, men spillefører hadde kontroll på spillet og kunne sette opp det ellevte stikket i kløver.
To overstikk ga 84 % score på spillet. Som tidligere nevnt vant Marius og Christian Fredrik sesjonen med 71,3 % og tok på det tidspunktet over ledelsen sammenlagt.
Etter første dag lå de på syvendeplass, med kort vei oppover på resultatlista. Det andre norske paret, Kaja Brekke og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl, lå på 16.plass i det 23 par store feltet.

Kidsa ruler!

Christian Fredrik Johnsen (12) og Marius Dalemark Austad (13) slo til med 71,3 % i den tredje sesjonen av U16-turneringa i Ungdoms-EM.

Dermed tok de over ledelsen sammenlagt. Etter tre av 15 sesjoner har de 62,36 % og er halvannen prosent foran paret på andreplass.

Fantastisk innsats så langt av de talentfulle ungdommene! Vi håper det gode spillet fortsetter.


Christian Fredrik Johnsen (til venstre) og Marius Dalemark Austad med det synlige beviset på den fantastiske tredjesesjonen.

Running scores U16

Hovedturneringene i gang

Hovedturneringene er nå godt i gang i Ungdoms-EM.  Fire norske par deltar, hvorav to i U26-klassen og to i U16-klassen.

I U16-klassen deltar Kaja Brekke - Sanna Emilie Dybvik Dybdahl og Marius Dalemark Austad - Christian Fredrik Johnsen. Totalt 23 par deltar og det spilles dobbel serie med tre spill i runden uten noe finalespill.

Gutta kom veldig godt i gang og ledet etter de første åtte spillene. Etter to sesjoner ligger de på en fin femteplass med scoren 59,37 %. Jentene har fire par bak seg.

Resultater U16


Christian Fredrik Johnsen (bak) og Marius Dalemark Austad


Kaja Brekke (bak) og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl

Totalt 61 par deltar i U26-klassen. Det spilles kvalifisering fredag og lørdag. Deretter går det 26 beste parene videre til søndagens finale.

Harald Eide - Christian Bakke og Tor Eivind Grude - Anders Holmen Gundersen er de norske håpene i den eldste klassen. Vi har grunn til å ha forhåpning om gode norske plasseringer da alle disse fire spillerne var med på å ta bronse i fjorårets Ungdoms-EM i Tromsø.

Begge parene har fått en litt tung start og ligger under middels. Det er imidlertid mange spill igjen å gjøre det på.

Det blir overføring på BBO først i morgen ettermiddag fra klokka 13:30. Søndagens finaler overføres også.

Resultater U26


Anders Holmen Gundersen (til venstre) og Tor Eivind Grude


Christian Bakke (til venstre) og Harald Eide