Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Helgeness i slemsonen

Monaco startet EM litt under pari, og lå 14.plass etter de åtte første kampene. Med nordmennene Geir Helgemo og Tor Helness på laget er de alltid å regne med i de store mesterskapene. Nå har de fått opp dampen og ligger i skrivende stund som nummer fire.
Jeg fikk gleden av å følge Geir og Tor i kampen mot vertsnasjonen Ungarn mandag ettermiddag (runde 17). I følgende spill, som var kampens åttende, meldte de seg opp i lilleslem i kløver:
 
Det er kun en taper i ruter, men er det nok stikk på 4-4-tilpassen?
Geir fikk trumf ut fra nord som han stakk med kongen i bordet. Deretter fulgte ruter til kongen og esset. Ungareren fortsatte med en ny trumf som Geir vant på hånda. Syd fulgte farge, og dermed var det klart at trumfen satt jevnt fordelt. I stikk fire spilte Geir hjerter til esset og deretter ny hjerter. Kongen kom på fra syd og Geir stjal på hånda. Nå tok han for ruter konge før han spilte spar til kongen i bordet. Nok en hjerter til stjeling med håndas siste trumf. Syd kastet en spar, og dermed var nord markert med femkorts hjerter.
Geir spilte en ruter til stjeling i følgende posisjon. Med trusselkort i alle tre sidefargene var det nå tid for å skvise til seg det tolvte stikket.
 

Nord kastet aktuelt hjerter 8. Da Geir tok ut syds siste trumf ble nord skvist sønder og sammen. Kastet han hjerter dame ville Geir få kontraktsstikket på hjerter knekt. Om han i stedet kvittet seg med sparholdet ville Geirs lille spar på hånda bli godspilt.

Merk at syd må holde ruteren og nord hjerteren. Dermed vil den av de to som har minst firekorts spar bli skvist.

12 stikk og vunnet lilleslem. Spillet gikk ut etter at ungarerne på det andre bordet vant samme kontrakt etter eksakt samme spilleføring.

I en del spill avgjøres mye i meldingene. Om man bare klarer å melde riktig kontrakt kan spilleføringa vise seg å være en formalitet. Allerede i første spill i kampen mellom Monaco og Ungarn dukket det opp et slikt spill. Det luktet slem før vi hadde fått satt oss ordentlig til rette. Dette var en type slem som var enkel å vinne om man bare hadde kontrakten på riktig hånd. Spillet så slik ut:

Som vi ser er det essensielt å ha kontrakten i vest for at hjerter konge skal være beskyttet i utspillet. Både Monaco og Ungarn spilte 6 spar i vest med kløverutspill. Da forsvant bordets to hjertere på ruteren og det ble 13 stikk. Slemspill kan ofte skape sving, men i denne kampen gjorde alle parter jobben sin og slemspillene gikk ut.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.