Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Noen grunn til å være inne?

Det norske damelaget har fått en fin start på EM i Budapest. Riktignok ble det stortap mot svenskene i lagets første kamp. Deretter har laget tatt fire store og fine seire før de tapte mot Portugal i den siste kampen på mandag. Damene ligger på syvendeplass etter syv av 23 runder.
Pernille Lindaas og Maja Rom Anjer har hatt mange fine resultater de siste årene og den gode innsatsen ble i år belønnet med plass på det norske EM-laget. Vi skal se på et spill fra kampen da Norge møtte Estland hvor Pernille viste at hun behersker spilleføring bra.
Hun ble spillefører i 4 hjerter i syd på 5-2-tilpass etter meldingsforløpet du ser under. Når vi ser nord og syds kort mot hverandre ser det litt hardt ut å være i utgang. Men det er likevel ganske naturlig å havne der etter åpning 1 hjerter i syd. Det er opplagt å svare 1 spar i nord selv om man bare har 5 hp siden man har brukbar femkorts spar og honnør dobbel i hjerter til makker.

Syds kort er såpass gode at man gjerne ønsker å prøve utgang etter at makker har svart positivt. Og vi som kjenner Pernille vet at hun ikke er tung å be når hun får ferten av at det kan stå utgang.

Utspillet mot 4 hjerter var spar konge. Denne stjal Pernille før en hjerter til kongen fulgte. Planen var nå å komme seg inn i bordet for å ta kløverfinessen. For at det skal være håp om å vinne kontrakten ser det ut som enten kløverkongen må sitte dobbel i kutt, siden vi ikke har flere inntak for å gjenta finessen, eller hjerteren 3-3. I verste fall blir man kanskje avhengig av at begge deler ordner seg.

Kløver dame holdt stikk og Pernille fortsatte med to runder trumf. Dessverre viste det seg at trumfen satt 4-2 og at vest måtte få et trumfstikk. På kløver ess fulgte øst beleilig med kongen. Spillefører tok også for kløver knekt før den siste kløveren ble spilt. Nå måtte vest beslutte hva hun skulle gjøre i følgende posisjon:

På vei mot hjemgang i 4 hjerter skal vi tillate oss å legge inn et formanende motspillstips. Før du stikker må du spørre deg selv om det er noen grunn til at du skal være inne. Trumfknekten får du stikk for uansett, så hovedregelen er at du ikke bør trumfe med mindre det er en veldig god grunn til at du skal være inne. Det er kanskje vanskelig å se noen god grunn til at det haster å komme inn her. Spar kan du ikke spille uten å sette opp bordets spardame og det er heller ingen ruter i bordet som krever gjennomspill.
Aktuelt trumfet vest kløveren og skiftet ruter. Øst la i dama. Nå var Pernille på høyden og lasjerte. Hun har fått tre kløverstikk og fire hjerterstikk. I tillegg har hun en trumf igjen og ruteress. Totalt blir det bare ni stikk. For å få tak i det tiende kan det se ut som det er lurt å la motparten gjøre noe av jobben. Dessuten tyder meldingsforløpet på at øst har begge ruterhonnørene.

Inne på ruterdama kunne ikke øst fortsette i farga fordi det ville gi spillefører en ruterkutt for det tiende stikket. Dermed hadde hun ingen annen god fortsettelse enn spar i denne posisjonen:

Pernille kastet nå ruter 8. Vest vant stikket med spar ess, men var nå innspilt. Enten måtte hun spille spar til bordets dame eller ruter opp til spilleførers ess-knekt. Uansett måtte spillefører få kontraktsstikket på den ene eller andre måten.
Da motstanderne på det andre bordet stoppet i 3 hjerter ga Pernilles vunnede soneutgang  ti IMP til Norge, og var et av mange fine spill som bidro til full pott mot Estland. Godt spilt, jenter!
For ordens skyld er det verdt å nevne at det ikke spilte noen rolle at vest trumfet den siste kløveren. Om hun lar være å trumfe kommer spillefører inn i bordet og får ordnet samme posisjon selv ved å spille en ruter opp mot hånda. Øst må gå i med en honnør for at ikke spillefører skal få et billig ruterstikk. Spillefører lasjerer slik at øst er inne. Hun kan fri seg med en spar, men lettelsens sukk varer ikke lenge fordi makkeren da i stedet blir innspilt og må gi spillefører det tiende stikket enten i spar eller ruter.
Uansett var dette en gyllen anledning for en bridgelærer til å lure inn et generelt motspillstips i en spillhistorie fra EM. Så husk å spørre deg selv om du ser noen god grunn til å være inne. Sikre trumfstikk forsvinner uansett ikke.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.