Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Svinger slemspillene for mye?

For det åpne EM-laget var gårdagen tung. Det ble riktignok storseier mot Georgia i første kamp, men deretter fulgte stortap mot Polen og uavgjort mot Ukraina før dagen ble avsluttet med stortap mot Færøyene.
Det var ikke optimal spilling fra de norske, men samtidig var det en del stang ut. Det er ofte en viss sammenheng mellom udrag og feil.
Dersom Frankrike, som skal arrangere neste års VM, er blant de seks beste lagene vil også syvendeplassen gi VM-billett fordi vertsnasjonen har friplass. Foreløpig leder Frankrike åpen klasse, og dermed ser det ut til at det gjelder å være nummer syv eller bedre dersom man ønsker å reise til Lyon neste sommer.
Da gårdagen startet lå Norge på denne omtalte syvendeplassen. Differansen ned til lag nummer åtte var ikke mer enn 0,7 vinnerpoeng. Etter å ha sanket drøyt 30 vinnerpoeng, 10 under middels, på fire kamper falt Norge til ellevteplass. Nå er det 17 poeng opp til nummer syv. Heldigvis er det elleve kamper igjen og mange vinnerpoeng å spille om. Med en god avslutning er det fortsatt muligheter for å komme til VM.

Vi skal her se på et spill som skapte stor sving i kampen mot Færøyene. Som så ofte før er det mange IMP på spill når det meldes slem. Både Norge og Færøyene meldte 6 ruter i nord. Som vi ser var det en hardmeldt kontrakt, men det var da ikke dødt.

Ved begge bord kom det hjerter ut. Man må gi bort stikk for trumfesset og dermed er eneste sjanse for å klare kontrakten å løse kløveren uten taper. Ikke en veldig stor sjanse, men det kan skje. Den beste sjansen er at dama sitter singel eller dobbel på ei av hendene og faller når man spiller kløveren fra topp.
Begge bord spilte kløver til esset på hånda etter å ha tatt ut trumfen. Øst fulgt på med nieren. Planen var altså i utgangspunktet å legge ned esset og kongen i håp om at dama skulle komme på. Endrer du plan etter at nieren kom på? Nå har det jo nemlig dukket opp en annen variant. Dersom øst har 109 dobbel er riktig variant å gå inn på bordet og dra knekten. Om vest følger med en liten lar du den seile, og om han dekke med dama faller tieren under kongen og åtteren er godspilt.
Er det så et reint valg hvilken variant man velger?
Nei, fortsatt er sjansen større for at dama sitter dobbel på ei av hendene en at øst skal ha eksakt 109 dobbel og vest D653. Regelen om begrenset valg gjelder også i dette tilfellet. Om øst hadde hatt 109 dobbel kunne han like gjerne lagt tieren under esset. Med D9 må han legge nieren. Det er et tilleggspoeng at en motspiller som virkelig er på høyden kan finne på å legge nieren fra 109 fjerde for å prøve å lure spillefører.
Thor Erik Hoftaniske spilte med oddsen og la ned kløverkonge, mens spilleren fra Færøyene gikk inn på bordet og dro kløver knekt. Om vest har både dama og tieren i kløveren går begge spilleførerne beit. Men dersom øst har enten singel tier eller singel dama igjen står hele 32 IMP på spill.

Dessverre for vår del hadde øst denne gang 109 dobbel, og det var aktuelt riktig å spille mot oddsen. Færøyene vant slemmen, mens Norge gikk beit. 16 IMP ut. Dersom Thor Erik hadde funnet en av motspillerne med dama dobbel ville Norge i stedet vunnet 16 IMP. Her er alle kortene:

Da alle spillene var sammenlignet i kampen mellom Norge og Færøyene viste det seg at Norge tapte med 29 IMP. Det betyr at Norge fikk med seg 3,42 vinnerpoeng fra denne kampen.
Om kløverdama i stedet hadde sittet dobbel ville Norge vunnet med 3 IMP og fått med seg nesten 11 vinnerpoeng fra kampen. Det er hele 7,5 vinnerpoeng i forskjell!
Jeg har til tider tenkt at slemspillene svinger for mye i lagkamp. Her blir altså 7,5 av 20 vinnerpoeng som deles ut avgjort av hvor mange kløver som sitter sammen med dama. Noen tilfeldigheter blir det, og selv om det er urettferdig vil det noen ganger være den som spiller mot oddsen som vinner kontrakten.
Når det først er slik at slemspillene avgjør mye viser det også at det er viktig med god slemteknikk og trening på å vurdere kortenes verdi når man er i nærheten av slemsonen. Slemspill er relativt lite frekvente, men når de først kommer er det mange IMP på spill. Meldetening på BBO med fokus på slemspill er kanskje ikke så ueffent?

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.