Avansert søk


Program mandag

På mandag skal seniorene og det åpne laget spille 3 kamper, mens damelaget skal spille 4. Det er foreløpig uklart om det blir noen BBO-kamper for Norge, da dette ikke er markert i bulletinen slik det vanligvis har vært, men det er klart fra livebridge.net at Norge IKKE skal spille på BBO første kamp, så kommer vi tilbake med mer informasjon her når vi vet mer om resten av dagen.

Det åpne laget hadde en skuffende avslutning på dagen mot Monaco, men i morgen er det nye sjanser, og da venter Latvia, Bulgaria og Island. Det kan også nevnes at Norge ikke fikk medhold i TL-spillet mot Wales, der Terje fikk feil forklaring (les i artikkelen "Så snudde det for Norge").

Damelaget har fått en strålende start på EM med to store seire mot Italia og Danmark, i tillegg til en oversitt. I morgen skal de opp mot Russland, Ungarn, Nederland og Irland.

Veteranene startet dagen med et lite tap mot Skottland, men slo kraftig tilbake med storseire over Finland og Danmark, og avslutter dermed første dag på topp! Morgendagens første kamp er mot Belgia, før de skal opp mot dagens nr. 3 og 2, Romania og Ungarn.

Kampene starter klokken 10.00,12.40, 16.00 og damenes siste kamp starter 18.40. 

Veteranlaget kunne nyte en bedre middag etter en god start. f.v. Helge Mæsel, Christian Bakke, Kari Bakke, Bjørg Mæsel, Leif-Erik Stabell, Peter Marstrander, Tor Bakke, Tolle Stabell, Roald Mæsel. Siri Sandnes var fotograf.

Noen gladspill fra veteranene

Som tidligere lovet følger her noen av spillene som bidro til den første av to storseire for vårt veteranlag i dag. Finland ble totalt rundspilt i dagens midtkamp, og Norge ga seg ikke før det sto 83-5 på resultattavla. Det var mer enn nok til å vinne 20-0.

Det første spillet i kampen ble så vidt nevnt underveis i kampen, men her følger Mæsel-brødrenes vei til toppkontrakten 6 ruter:

Spilleføringa var en formalitet. Alt forsvaret kunne få for var spar ess. 10 IMP til Norge da Finland stoppet i 3 grand ved det andre bordet og fikk 12 stikk.

I kampens fjerde spill fikk Mæsel-brødrene doblet utgang i hus:

Med kurant sits var det ingen problem for Roald å snelle hjem åtte stikk for den nette score av 670. Forsvaret startet med to kløverstikk før vest skiftet til ruter, som gikk via knekten til dama. Vest spilte en kløver, som spillefører stjal i bordet. Deretter fulgte spar til kongen, og hjerter mot bordet. Vest la liten, og kongen vant stikket. Da det ble spilt ny hjerter fra bordet, måtte vest på med esset. Han fortsatte med sin siste kløver. Den ble stjålet i bordet, før en hjerter til stjeling på hånda fulgte.

Vest kunne velge om han ville stjele over eller ei. Uansett ble det ikke mer enn to kløverstikk og ett stikk i hver av de andre stikkene for forsvaret. Dette spillet ga 13 IMP til Norge da Peter Marstrander og Tor Bakke spilte 3 kløver med ti stikk ved det andre bordet.

I det neste spillet vi skal se på får vi se et eksempel på  at Roald kan leve opp til sitt kallenavn "Luringen":

Mot 2 spar spilte Helge ut en kløver gjennom bordets konge. Dermed startet forsvaret med to kløverstikk. Roald skiftet så til en liten trumf, som gikk til bordets dame. Da spillefører så spilte ruter dame, lasjerte Roald. Om han hadde stukket, ville spilleførers vei til hjemgang blitt enkel, fordi han kan sette opp ruteren. Nå ble det imidlertid for få inntan på hånda til både å få satt og ruteren og få hentet stikkene. Det hele endte med ei beit.

Ved det andre bordet tok Peter vare på sjansen han fikk i 3 ruter. Om nord finner kløver ut, må syd få fem stikk. Men uten gjennomspill i kløver, vil syd bli innspilt, og kan ikke få tak i mer enn fire stikk. Etter sparutspill ble det sågar ti stikk, og dermed 5 IMP til Norge.


Roald Mæsel skapte trøbbel for spillefører ved å lasjere. Her fra et tidligere mesterskap.

Det siste spillet vi tar med viser at man kan få godt betalt for å tørre å være aktiv i meldingene:

Her var Roald med til 4 spar, og fikk faktisk spille den kontrakten udoblet.To beit var billig moro da Tor Bakke spilte 3 grand med ni stikk ved det andre bordet. Dermed vant Norge 7 IMP på dette spillet. Det kan være flere oppsider med å melde 4 spar. Enten kan det stå, eller så kan det være en god stamp mot 4 hjerter.

Det har vært gøy å følge den fine starten til veteranene. Forhåpentligvis blir det en god dag i morgen også!

EM: Kommer svenskene?

Etter en litt skuffende start for Sverige i åpen klasse har de fått litt draget på det. Etter at de ble knust av Monaco i runde 12 ble det tre strake seiere mot sterke nasjoner, og plutselig ser det lysere ut. Etter at Norge gikk på stortap mot Monaco liggeer vårt lag (5.plass) litt mindre enn 11VP foran Sverige (10.plass).

Det er fortsatt ikke halvspilt turnering så ting kan endre seg mye i dagene som kommer. Men mitt tips er at både Monaco (15.plass) og Sverige blir å finne i kampen om topp-8, og kanskje til og med medaljer i en gruppe hvor Norge også vil befinne seg.

Mot Island vant Sverige  14-6 VP, og et av spillene som bidro til seieren var dette.


N/S har en enkel utgang i spar, men Ø/V har en glimrende stamp i 5 ruter.

Det er en regel som sier "femtrinnet er for motparten", og med det menes at det ganske ofte er riktig å "ta pengene" når motparten stamper på femtrinnet, ikke melde over dem og risikere å gå bet. Men ingen regel uten unntak. 

I Norges kamp mot Wales stampet Norge mens Ø/V for Wales lot Norge spille 4 spar ved det andre bordet - vunnet spill for Norge.

Island doblet 5 ruter mot Sverge og noterte kun +100. Islands Ø/V stampet også, men Upmark-Nystrøm meldte 5 spar. Sverige sto da i fare for å tape spillet da 5 spar fort går bet.

Den kan vinnes, men da må spillefører ta finessen over vest sin knekt fjerde i hjerter slik at han kan få kastet en kløver fra syd på nords fjerde hjerter. Men slik spillet gikk behøvde han ikke det. Ruter konge kom ut, og vest forsøkte å stikke over med esset. Det gjorde det enkelt for spillefører som tok ut trumfen, stjal en ruter, spilte så tre store hjerter og trumfet den fjerde. I sluttposisjonen kunne han spille den nå single ruter 10 og kaste en kløver fra nord da vest ikke hadde større ruter. Øst vant det stikket bare for å være nødt til å gi spillefører for kløver konge eller spille til dobbeltrenons som ville gitt trumfing hos syd og kløveravkast hos nord. Dermed stod kontrakten, 11 IMP til Sverige.    

Sommerbridge 7/6 2018

 9 par , middels 72

Norge på BBO 12.40 og 16.00

I dag får vi sjansen til å følge Norges lag i åpen klasse på BBO i to av rundene. I dagens andre kamp klokka 12.40 møter Norge i Bulgaria (16.plass), mens Island (3.plass) er motstander klokka 16.00. Begge disse oppgjørene kan du altså følge direkte på BBO. God fornøyelse!

 

Kjempestart for damene!

Vårt damelag fikk en kjempestart i kampen mot Russland. Etter syv spill ledet de 32-10.

I spill 2 fant Marianne og Ann Karin en litt hardmeldt, men godt spillbar hjerterslem, som et av få par:

Om motparten forsyner seg med ruter ess i utspillet, må det bli beit med den aktuelle sitsen. Etter at nord-syd har hentet ett stikk i ruter, trenger nemlig spillefører å kaste alle sine kløvertapere på bordets sparfarge. Det går bra om sparen er fordelt 3-3 eller 4-2, men ikke med den aktulle 5-1-sitsen. I tillegg må trumfen løses uten taper.

Ved bordet fikk Marinne i vest kløver ut. Da kan hun for eksempel ta for spar dame og to høye trumf, for så å kaste to ruter i bordet på ess-konge i spar. Med den aktuelle sparsitsen, må hun gå over til å godspille kløveren i stedet for sparen. Den kan sitte 3-3 eller 4-2. Ved det andre bordet stoppet russerne i 4 hjerter med elleve stikk. Dermed 11 IMP til Norge.

6 hjerter ble meldt og vunnet ved ti av de 76 bordene som er i aksjon i de tre klassene. I tillegg var det fem spilleførere som gikk beit i 6 hjerter.

I neste spill stoppet Marianne og Ann Karin i 3 ruter med elleve stikk, mens russerne gikk to sonebeit mot Bodil og Liv Marit:

Som vi ser er det tre topptapere i ruterkontrakt, men det fordrer at forsvaret får innkassert de to kløverstikkene før spillefører kommer inn. Hvis ikke kan spillefører ta ut trumfen og kaste en kløvertaper på det redje sparstikket. Mot 3 grand har nord-syd fem kløverstikk og hjerter ess. 8 nye IMP til Norge og 19-0 etter to spill.


Bodil Nyheim Øigarden gir her de siste formaninger til makker Liv Marit Grude før oppgjøret mot Russland.

Russerne fikk inn en toer og en åtter i løpet av de neste par spillene. Men i kampens syvende spill var det igjen tid for et stort svingspill inn for Norge:

Mens Bodil og Liv Marit fikk kjøpe kontrakten 2 spar i nord i lukket rom, ble Ann Karin spillefører i 4 hjerter på østs hånd i åpent rom. Om motparten starter med ruter ess og to toppstikk i spar, må hun toppe ut hjerter konge for å vinne kontrakten. Hvordan spillet gikk vites ikke, men hovedsaken er uansett at hun kunne notere 620 i riktig kolonne etter vunnet utgang! Dermed 12 IMP til Norge.

I spill 26 fikk russerne en utgangssving inn i sonen. Dermed ledet Norge 32-22 etter ti av 16 spill.

Men allerede i neste spill fikk Norge en syver tilbake etter at russerne gikk tre beit i 5 ruter, mens Marianne og Ann Karin fikk åtte stikk i 1 grand:

To storseire og ett tap

I dagens første runde ble det storseier både til damelaget og veteranlaget, mens vårt lag i åpen klasse dessverre gikk på et relativt klart tap.

Damelaget møtte Russland, og vant kampen med IMP-sifrene 52-25. Dermed får de med seg 16,26 vinnerpoeng fra kampen. I sammendraget leder Norge, et knapt poeng foran Polen, etter fire av 23 runder. I dagens andre kamp er det Ungarn som er Norges motstander.

Running scores damer

Vårt veteranlag tok en enda klarere seier mot vertsnasjonen Belgia. Etter IMP-sifrene 53-7, fikk Norge med seg nesten 19 vinnerpoeng fra denne kampen. Dermed er laget i ledelsen, åtte poeng foran Romania, som er motstander i dagens andre kamp. Det er for all del langt igjen i og med at det ikke er spilt mer enn fire av 21 runder, men det skader jo ikke å få en god start.

Running scores veteran

I åpen klasse tapte dessverre Norge mot Latvia med IMP-sifrene 25-42. Dermed får Norge med seg 5,61 VP fra dette oppgjøret. Imidlertid så det enda styggere ut noen spill før slutt. Heldigvis fikk Norge inn til sammen 10 IMP i løpet av de fire siste spillene. Det er såpass jevnt i sammendraget at det å få med seg 5,61 VP i stedet for 3,5 fra en dårlig kamp, godt kan være avgjørende når vi skal summere opp til slutt. i et seriespill er alle poeng like viktige! Men nå håper vi at trenden snur snart etter en litt tyngre periode for vårt lag i det siste.

I dagens andre kamp spiller Norge mot Bulgaria. Denne kampen kan følges direkte på BBO. Kampen starter klokka 12.40.

Running scores åpen klasse

Vi følger kampen mot Bulgaria

Norges lag i åpen klasse har vært inne i en litt dårlig periode de siste par dagene med følgende rekke med VP-resultater: 9 - 12 - 1 - 5. Det gir et snitt på mindre enn syv på de fire siste kampene. Vi er mange som håper det snur mot Bulgaria, og følger kampen melding for melding og kort for kort på BBO.


Det norske støtteapparatet følger spent med på BBO. Fra venstre kaptein Christian Vennerød, sportssjef Jon Egil Furunes og Jon Egils kone Trine.

Det åpnet ikke særlig lovende sett med norske øyne. Etter fem spill ledet nemlig bulgarerne 16-1. De to svingspillene var henholdsvis en delkontraktssving der bulgarerne stoppet i 1 grand, mens Nils gikk ei beit i 2 grand. Dette ga 6 IMP til motstanderne. Et par spill senere ble det en utgangssving ut da bulgarerne meldte og vant 3 grand, mens Espen og Boye meldte 5 kløver i stedet. Der måtte det bli ei beit.

Men så skiftet vindretninga, og Norge fikk to store scorer inn på de neste to spillene. I spill 6 meldte Espen og Boye seg opp i en hardmeldt lilleslem i kløver:

Kontrakten sto i praksis på ruter ess foran kongen. Så lenge ikke minorfargene sitter for surt blir man ikke avhengig av sparfinessen. På de godspilte ruterstikkene i bordet får spillefører saket spar dame og de av hjerterne han ikke får trumfet i bordet. Aktuelt satt det veldig fint, så spilleføringa bød ikke på noen problemer. Hjerter dame ut til esset, ble fulgt av ruter mot kongen. Syd stakk med esset, og skiftet spar, som gikk via kongen i nord til spilleførers ess. Espen tok ut trumfen og krevde tolv stikk for den nette score av 1370.

Ved det andre bordet tok spillet en annen vending:

Som dere ser hadde Nils sjansen til å passe ut 3 grand. Da ville Norge fått 17 IMP siden spillefører bare har åtte stikk å hente med hjerter ut. Det ble imidlertid fristende å stampe i de gunstige soneforholdene. Med perfekt motspill kan kontrakten gå fire beit. i så fall ville det blitt 11 IMP til Norge. Aktuelt ble det tre beit for -500, og dermed fikk Norge 13 IMP. Med andre ord ble det meste avgjort ved bordet til Boye og Espen. 6 kløver i hus la grunnlaget for et gladspill for Norge. Men det gir aldri noen god følelse å stampe når motpartens utgang er beit.

Dette var for øvrig et interessant spill der det altså var om å gjøre å unngå 3 grand. For det norske damelaget meldte Gunn Tove Vist og Torild Heskje den flotte kontrakten 5 kløver, mens ungarerne ved det andre bordet meldte 3 grand med beit. Dermed tjente de norske damene 12 IMP på dette spillet. De leder sin kamp 31-19 før de fire siste spillene.

Også de norske veteranene hadde et godt resultat på spillet da Peter Marstrander og Tor Bakke meldte 5 kløver, mens rumenerne meldte 3 grand med beit ved det andre bordet. Våre veteraner fortsetter poengsankinga, og leder sin kamp 32-10 før de fem siste spillene.

Det er godt å se at de norske har fått med seg at man ikke alltid trenger å leve opp til Bob Hammans regel om at man skal melde 3 grand dersom det er et alternativ.

Allerede på neste spill ble det et nytt godt resultat for Norge:

En hardmeldt utgang i sonen kan ofte gi poeng inn dersom man spiller den hjem. Her fikk Ulf ut ruter dame, som ble vunnet av esset i bordet. Deretter fulgte ruter konge og ruter til stjeling med spar 5. Deretter fulgte en liten trumf fra hånda. Vest gikk opp med kongen, og skiftet til liten hjerter i følgende posisjon:

Nå måtte Ulf gjøre riktig i hjerter. Hvis ikke ville øst vinne med dama, fulgt av ny hjerter til esset og hjerter til stjeling for ei beit. Heldigvis stakk Ulf med kongen. Da ble det ti stikk siden ruteren ga de nødvendige avkastene. 620 på bok for Norge.

Ved det andre bordet gikk det roligere for seg:

Jeg har stor sans for Boyes pass. Med 11 flate poeng foretrekker jeg pass i åpning, særlig i sonen. i 2 ruter ble det ni stikk, men 110 kunne selvsagt ikke måle seg med 620 fra det andre bordet. Dermed nye 11 IMP til Norge og 25-16 etter syv spill.

Dessverre var det Bulgaria som fikk det til å svinge i andre halvdel av kampen.Først med noen småscorer inn, mens de to største svingene kom til slutt.

I nest siste spill valgte Boye en litt alternativ variant:

Med sine 21 honnørpoeng valgte han å passe syds ruteråpning, som ikke trengte å inneholde en eneste ruter. Soneforholdene var nok avgjørende for Boyes valg. Med mindre makker har en 5-korts majorfarge, er det 3 grand som er den eneste aktuelle utgangen. Om det står 3 grand kan det være at det er vel så lukrativt å spille motspill og hente sonebeiter i stedet.

Denne gang ble det ikke riktig. Selv om det ble ei beit i kontrakten, fikk Bulgaria 8 IMP etter å ha meldt og vunnet 4 hjerter ved det andre bordet. I den kontrakten var det ikke mer enn to sparstikk og et trumfstikk å få tak i for forsvaret.

I kampens aller siste spill ble Boye og Espen satt under maksimalt press av bulgarerne. Det endte med at de ikke fant beste utgang, noe som ikke var helt unaturlig da meldingene gikk som de gjorde:

Utspillet fra nord var en ruter, som gikk til knekten i syd. Boye lasjerte, og syd fortsatte med en kløver, som gikk til knekten i bordet. Deretter fortsatte Boye med ruter til esset og ruter til stjeling med spar dame. Da han spilte hjerter dame fra bordet, kunne syd sikret beit ved å stikke med esst og spille ruter. Syd la imidlertid liten, og da kunne Boye vunnet ved å stikke over med kongen. Boye la imidlertid liten, og da fikk syd komme inn på neste hjerterrunde. Han spilte så mer ruter, og dermed måtte forsvaret få to tumfstikk til.

Det endte sågar med to beit og 200 ut. Ved det andre bordet fant bulgarerne 6-2-tilpasninga i hjerter etter at de ikke ble satt under like stort press som Espen og Boye:

I 4 hjerter ble det ti stikk, og dermed13 IMP ut på det siste spillet. Kampen endte med 30-50-tap, og Norge fikk med seg 5 VP. Laget er nå nede på 9.plass.

Nå må vi håpe at det (endelig) kan snu i dagens siste kamp mot Island! Også dette oppgjøret kan følges på BBO. Kampstart er klokka 16.00.