Advanced search


Første stikk til Anders og Tor Anders

Det blei jamt mellom dei to beste para då første klubbkveld denne hausten blei spelt måndag 20. august. Til slutt blei det Anders Johansson - Tor Anders Hauge som kneip sigeren med knepen margin til Tarjei Vangdal - Joleiv Midttveit på andreplass. Tredje gjekk til Bjørn Hauge - Frode Dyrstad.

Resultat og spelstensilar

Det blir speling alle måndagar framover til og med 17. desember.

Hugs påmelding til Bridge i Havgapet som går laurdag 15. september på Austevoll og BM lag som startar torsdag 20. september. Turneringa blir i år arrangert over 7 torsdagskveldar på Hop skole som monradturnering.

Tempospill

Da har undertegnede kommet seg hjem til Auckland, New Zealand og dagliglivet etter travle dager på en nesten to måneders lang tur. Dermed blir det litt mer tid til blogg-skriving også. Enten torsdag eller fredag skal jeg nok klare å publisere en video igjen, og den vil være et lite tilbakeblikk på festivalen samt noen refleksjoner av ymse art, samt litt lærebok-stoff også.

I dag skal vi se på et spill fra en lagturnering i forrige uke.

I denne utgangen handler det om å se litt fremover i spillet, og se for seg hva som må til foruten også hva som kan gå galt. Dette spillet er det som kalles et tempospill, rekkefølgen stikken tas er helt avgjørende.


Det er nokså standard å være i 4 spar, enten spilt av vest eller øst. La oss si vest er spillefører og får hjerter konge i utspill.

Analyser mulighetene.

Først teller man tapere. Her er det ingen i spar, to i hjerter, ingen i ruter og to i kløver. Men den ene hjertertaperen kan kastes på den tredje ruterhonnøren, så det er i teorien kun tre tapere i kortene hvis man ser øst og vest sammen. Tre tapere tilsier (ofte) at det kan være ti stikk, men det er langt i fra slik at tre tapere betyr at det helt sikkert er ti stikk!

På dette er det mange som bommer. Etter å ha funnet ut at det ikke ser så mange tapere slapper de av og glemmer at det er antall stikk som gjelder.

Hvor er stikkene? Hvor mange stikk har du?

Det er fire i spar, ett i hjerter og tre i ruter, totalt åtte. Spillefører vil på et tidspunkt få en stjeling på den ene siden, og det gir ett ekstra trumfstikk. Men det gir fortsatt bare ni stikk. Når det er slik er ofte konklusjonen at det ikke går å ta ut motpartens trumf i tre runder.

For å komme til det tiende stikket må enten spillefører få tak i ett stikk i kløver uten å gi bort mer enn to kløverstikk, eller få tak i to stjelinger på den ene siden. Hvis det stikkes med hjerter ess fulgt av å trumfe ut i tre runder blir det fort kun ni stikk, og det skjedde ved mange bord. Noen greide å få tak i ett heldig kløverstikk. Du vet imidlertid ikke hvordan kløveren sitter, så løsningen på spillet er å gå for to stjelinger på den ene siden og dermed totalt seks trumfstikk.

Jeg tror den beste spilleplanen er denne: Lasjer hjerterutspillet. Motparten har i dette tilfellet ikke meldt, så det skal mye til at det i andre stikk kommer hjerter til stjeling hos syd, så kløver over til nord fulgt av nok en hjerterstjeling, noe som vil bety at nord har KQJ-sjette i hjerter og en kløverhonnør – temmelig usannsynlig. Så det er nokså trygt å lasjere i første stikk. Nord fortsetter i hjerter, og esset vinner det stikket. Så ingen, eller kanskje en trumfrunde fulgt av A-K-Q i ruter med hjerteravkast hos øst. Dermed har øst blitt fri for hjerter, og spillefører kan trumfe den tredje hjerteren sin, spille seg tilbake til vest i trumf og trumfe den fjerde ruteren. Da blir det fire trumfstikk (spar) hos vest, to trumfstikk hos øst (to stjelinger av røde tapere), ett stikk i hjerter og tre i ruter = 10 stikk. Det vil vel også gå bra å vinne første hjerterstikket og ta tre runder ruter med hjerteravkast med det samme, så spille hjerter.

Da spillet forekom i en lagturnering med brukbart nivå ble det bet i 4 spar ved nesten halvparten av bordene. Og noen av de som vant utgangen spilte ikke rødfargene før trumfene ble tatt ut slik jeg foreslår, men motparten ordnet opp med å gi spillefører ett stikk i kløver underveis, noe han vel med denne kløversitsen kan få til selv også.

Sommerbridge 15. Kveld

 Svart hyggelig med 13 par på sommerbridgen igjen. Kolbjørn Ler og Anders Fløttum ledet med "en mil" før siste runde, men møtte der paret som lå nummer 2, Per Haltbrekken og Arnt Ola Løhre som hentet seg de nødvendige 9 plusspoengene de trengte for å snike seg forbi. Tredjeplassen gikk til Randulf og Jøran Aunan som lå helt sist halvveis i turneringen. Godt spurta.Ingen store scorer som fører til svært få endringer i teten. Sammenlagtlista finner du ved å trykke "les mer"

Om du har lyst til å spille, men mangler makker så send en sms til 90920979. Vi fikk 3 til 4 par ekstra nå siste kvelden på grunn av litt enkel kommunikasjon.

Terminliste

Terminliste Galleberg bridgeklubb høsten 2018
 
Dato Turnering Spillested
04.09.2018 Enkeltkveld Sande kommunelokale
11.09.2018 Høstturnering omgang 1 Sande kommunelokale
18.09.2018 Høstturnering omgang 2 Sande kommunelokale
25.09.2018 Høstturnering omgang 3 Sande kommunelokale
02.10.2018 Høstturnering omgang 4 Sande kommunelokale
09.10.2018 Trekantturnering  Horten/H.strand Horten
16.10.2018 Trekantturnering  Horten/H.strand Huseby
23.10.2018 Trekantturnering  Horten/H.strand Huseby
30.10.2018 Ekstraordinært årsmøte/enkeltkv. Sande kommunelokale
06.11.2018 Klubbkamp mot Konnerud Sande kommunelokale
13.11.2018 Simultan enkeltkveld Sande ungdomsskole
20.11.2018 Klubbkamp mot Konnerud Sande kommunelokale
27.11.2018 Klubbkamp mot Konnerud Sande kommunelokale
04.12.2018 Adventscup handicapscore Sande ungdomsskole
11.12.2018 Adventscup handicapscore Sande ungdomsskole
14.12.2018 Juleavslutning Ikke avklart
18.12.2018 Adventscup Handicapscore Sande kommunelokale
 
Vi  arrangerer kurs for viderekommende trinn 2, over tolv torsdagskvelder med start torsdag 11.. oktober. Kurset  holdes i 2, etasje i  Kommunelokalet.

 

Bra avslutning i junior VM

Det har blitt rapportert flittig fra junior-VM i NBF sin mesterskapsblogg som du finner her.

I siste del av mesterskapet fikk vi noen fine prestasjoner. U-21 laget slet litt gjennom grunnspillet, men i B-finalen gikk det veldig bra, og vårt lag gikk helt til topps! Også jentelaget gjorde det bra etter først å ha kvallet til sluttspill hvor de ble slått ut av Nederland, de kom seg til finalen i BAM-turneringen. Før det hadde to av de tre norske lagene kommet seg videre til sluttspillet, både U-16 og altså jentelaget greide det.

Seier i B-finale for U-21 laget!

Selv har jeg vært på reisefot og forflyttet meg fra Norge og hyggelige dager der, bl.a. sammen med bridgevenner på festivalen. Den siste uken har Coffs Harbour i Australia vært oppholdsstedet, og der har det vært spilt bridge i en ukes bridgekongress.

Et interessant spill fra lagturneringen var et slemspill hvor mye avhang hva slags åpningsstil de forskjellige makkerpar har.

Hva åpner du med hvis du har en jevn 12-14 hånd med 4-4 i minorfargene?

I Norge er det mest vanlige å åpne med 1 kløver, laveste firekortsfarge. Selv er jeg tilhenger av å åpne med 1 ruter med slikt, mest pga. at da har i alle fall åpneren vist en farge. Åpnes med 1 kløver som 2+ eller 3+ er man litt på etterskudd i konkurransesituasjoner hvor motparten finner en tilpasning og vi kanskje har fin rutertilpasning og kunne presset motparten opp ett trinn. Disse fordelene går selvsagt mot en del andre ting, for eksempel det at de som bruker overføringer som svar på 1 kløver ønsker å bruke det som kan være et godt system.

System og stil er alltid litt sånn gi og ta, og dette spillet beviser selvsagt ingenting om hva som er best selv om 1 ruteråpning med 4-4 i minor gjorde det enklere her.


Etter 1 ruteråpning og for eksempel en omvendt minorhøyning (støtte til 2 i minor som minst invitt til utgang, eller noen spiller med det som utgangskrav og høyning til 3 i minor er svakere) viser åpneren 18-19 grand. Det er litt i minste laget for slem i grand, men her har svarhånden flott stikkpotensiale i ruterkontrakt. Så han bør gå på, og paret vil ende i 6 ruter.

Etter 1 kløveråpning vil det være fort gjort å ende i 6 kløver som heller ikke er noen dårlig kontrakt. Men 6 ruter er overlegent bedre på 4-4 tilpassen! Der gir den femte kløveren avkast for en hjerter og det er bare en rutertaper, eller ingen tapere i det hele tatt om spillefører tipper ruteren. Hjerterutspill setter litt press på spillefører, men sånn som er her kommer spar dame i utspill. Da blir det enkelt tolv eller tretten stikk, og slemmen vinnes altså selv om spillefører ikke gjetter riktig i ruter. Hva med kløverslem på 5-4 tilpasningen? Den avhenger av å tippe ruteren.

Det er imidlertid et par spilleplaner som gir ekstra sjanse. Etter uttrumfing i to runder kløver var det noen som spilte den andre sparhonnøren fulgt av stjeling av den siste sparen, så hjerter ess og mer hjerter. Da kan det se ut som om motspilleren må spille ruter, for hjerter eller spar er til dobbeltrenons. Men dette er et unntak fra regelen «ikke spill til dobbeltrenons». For spillefører har jo 4-4 i ruter, og siden motspilleren som kommer ikke kan telle seg til at spillefører har fire ruter (hvis makkeren viser riktig fordeling i spar og hjerter) og da kan han trygt spille majorfarge til dobbeltrenons. Spillefører kan stjele på den ene siden og kaste en ruter på den andre, men han vil fortsatt ha igjen 4-3 i ruter. Med de ruterne igjen må han fortsatt tippe hvor ruter dame befinner seg. Hvis motspilleren skifter til ruter idet han er inne på hjerter konge er det bare is og brus for spilleføreren.

Det er dog et par andre spilleplaner i 6 kløver som jeg tror er bedre, men som aktuelt sett blir feil. Den ene er etter uttrumfing å eliminere sparfargen, så spille ess-konge i ruter. Damen dobbel er en bra sjanse, 40-60 i forhold til det å ta finessen (damen tredje). Men om ikke damen sitter dobbel er det klart for et innspill i ruter. Ruter spilles, og da er det en ekstra sjanse at den som har ruterdamen er innspilt å må gi favør i hjerter. Her går det galt fordi han som kommer inn i ruter har bare små hjerter og spiller den fargen, og makkeren med K-kn får ett stikk.

En annen variant er etter utrrumfing og eliminasjon av sparfargen er å legge ned en ruterhonnør, så ta ruterfinesse den ene eller andre veien. Treffes på det valget er det over – tolv stikk - men det er en tilleggssjanse at om finessen ryker så kan det hende den som kommer inn kan ha ruter dame dobbel og må gi favør, enten spille hjerter unna kongen, eller spille spar til dobbeltrenons som gir avkast for en hjerter mens det trumfes fra den andre siden.

Alt i alt et interessant spill i kløverslem, men et mye enklere spill i ruterslem.

Oppstart høsten 2018

Sinsen BK starter opp spillingen sesongen 2018/2019 torsdag 30.8.2018. Spillestedet er som tidligere Bridgesenteret i Lørenveien 68 og oppstartstidspunktet er kl 18.00. Vi setter pris på om alle møter noen minutter tidligere, for å sikre at turneringen kan starte til planlagt tid. Vi ønsker alle velkommen!

Oppstart høst 2018

 Høstsesongen starter på Forsmannsenteret tirsdag 21. august kl 1830.
Vi vil bruke Bridge+More og starter med singelturnering. Premie til kveldens vinner (loddtrekning ved lik poengsum).
Det blir også premieutdeling fra vårens turneringer.
Vi ønsker alle bridgeinteresserte velkommen!

79 år med bridge!

Ingar Bjørnstad (sparmester 2850) ble innviet i det fantastiske kortspillet bridge av sin far allerede som 11-åring!  Han er født inn i en kortfamilie, og arven videreføres av Bjørnstadfamilien.  Ingar runder nå 90 år, og vi gratulerer ham så mye med den store dagen